eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Varga Judit/Facebook

Varga Judit: Magyarország mindent megtett a megállapodás érdekében

Az igazságügy miniszter azt is közölte, hogy az uniós pénzek lehívását lehetővé tevő tizenhét vállalást a kormány igyekezett határidőre teljesíteni.

Az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország intenzív tárgyalási folyamatban, mélyreható munkában van az Európai Bizottsággal, konstruktív és szakmai párbeszéd zajlik Brüsszel és Budapest között.

Kiemelte, a magyar országgyűlés szeptember óta a megegyezésen dolgozik és további tervek vannak az asztalán. Magyarország szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról - tájékoztatott az igazságügyi miniszter.

A Magyarországgal szemben indított jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban azt mondta,

a folyamat "próbaper" jellegét öltheti, hiszen - szavai szerint - példája lehet az előremutató párbeszédnek,

szimbóluma az egységnek és megerősítése a szolidaritásnak. Figyelmeztetett: az eljárás ugyanakkor könnyen túszává válhat a különböző politikai napirendeknek. Ezt - mint mondta - meg kell előzni, ugyanis alá tudja ásni az Európai Unió egységét egy olyan időszakban, amikor Európa soha nem látott kihívásokkal áll szemben.

Kijelentette: Magyarország a tárgyalási folyamatot a "bizalomépítés teszteljárásának" tekinti, ugyanis felelősséget vállalva, emberi és pénzügyi erőforrást nem sajnálva jár el. Magyarország elvárja, hogy partnerei szintén felelős európai hozzáállást tanúsítsanak azért, hogy végre azokkal a feladatokkal lehessen foglalkozni, amelyek igazán fontosak - húzta alá.

Hangsúlyozta: Magyarország minden olyan vállalást és javaslatot megfontolt, amelyek hozzá tudnak járulni az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságához. A magyar intézkedések modellértékűek Európában, példaként szolgálhatnak más tagállamok számára - tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×