eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján 2022. szeptember 26-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ellenzéki reakciók: alternatívát várnak a miniszterelnöktől, ha nem működnek a szankciók

Korábbi mondataival szembesítették a miniszterelnököt a Parlamentben mondott szezonnyitó beszéde után a frakciók vezérszónokai.

Orbán Viktor parlamenti idénynyitó szónoklatára az ellenzéki pártok is reagáltak.

Toroczkai László (Mi Hazánk) szerint a miniszterelnök egyrészt semmi újat nem mondott, miközben ugyanazt a kettős beszédet folytatja, mint korábban, itthon harcias retorikát folytat, Brüsszelben viszont teljesen más hangnemet üt meg. Javasolta, hogy a háború minden következménye és kötelezettsége alól mentesítse a kormány Magyarországot. Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ha a kormány segíteni szeretné az embereket, akkor ne emeljék a rendszerhasználati díjat, az áfát pedig törjék le. Visszautalt rá, hogy a Mi Hazánk javasolta a digitális adót az óriáscégeknek, illetve vagyonadót a leggazdagabb embereknek, de a kormány szerinte nem hajlandó meghallani az ellenzék javaslatait. "Nagyon sok pénz lenne még, amivel a magyar embereket lehetne segíteni" – foglalta össze gondolatait.

Ungár Péter (LMP) azt tudakolta Orbán Viktortól, hogy mit tett az elmúlt 10 évben a kormány azért, hogy függetlenebb legyen az orosz gáztól, és utalt Angela Merkelre, aki viszont tényleg tett lépéseket e tárgyban. Szót emelt a napelemek adómentesítéséért, és emlékeztetett arra, hogy a kormány "egy nappal a háború előtt azon hahotázott, hogy nem lesz itt semmiféle háború".

"Mit lehet tenni azért, hogy Oroszország abbahagyja a háborút?" – tette fel újabb kérdésként. "Ha rosszak a szankciók, akkor mi a jó?" – fűzte hozzá. Szerinte a tűzszünetért a felelősség Oroszországot terheli, "békét az tud teremteni, aki támadott, az alternatívakínálás elmarad önöktől".

El kell dőlnie szerinte, hogy "mindenki hülye-e Vilniustól Szófiáig", vagy valami másról van-e szó. "A miniszterelnök mondjon alternatívát!" – ismételte meg.

A Jobbik szónoka, Lukács László György arra emlékeztette Orbán Viktort, hogy valamennyi szankciós csomagot megszavazta, hiába kritizálja most azokat. Szembesítette a miniszterelnököt korábbi mondataival, melyek szerint

  • a háborúnak nincs valós veszélye (február)
  • május 9-re befejeződik (Rómában a pápánál tavasszal)
  • Ukrajna területe harmadát is elveszítheti a háborúban.

"Óvatosabban a jóslatokkal" – figyelmeztette a kormányfőt, hozzátéve, hogy nem csak a kormány dühös, az emberek is. Kérte, hogy ne az energiaárakon nyerészkedjen az állam.

A párbeszédes Szabó Tímea arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor nem mondott igazat akkor, amikor azt mondta, hogy Magyarország a szankciók ellen van, és akkor sem, amikor azt mondta, hogy Ukrajna szomszédai közül kinél mekkora az infláció.

Felidézte, hogy Orbán Viktor három ígéretét is megszegte a választások óta:

  • adóemelés lett (katások 20-ról 38 százalékra emelkedett adója)
  • nem lesz adóáthárítás
  • nem lesznek megszorítások: 100 százalékkal nőtt a kenyér és a burgonya ára rövid idő alatt, miközben a nyugdíjak 9 százalékkal emelkedtek csak, a gázár pedig a 7-szeresére.

"Érdekes, hogy az ön fizetését fel lehetett emelni nyáron a duplájára" – tette hozzá.

Ő is követelte, hogy csökkentsék a rendszerhasználati díjat is, és jelezte, már most várólista van tűzifára, mint az egészségügyben.

Gurmai Zita (MSZP) szerint a helyzet és a helyzetértékelés igen nagy távolságban volt Orbán Viktor esetében. Hosszan sorolta a "brutális drágulás" elemeit, és hangsúlyozta, a drágulás egyáltalán nem a háború kirobbanásakor kezdődött, hanem korábban, ezért az áremelkedés az elhibázott kormányzás következménye. Úgy látja, rezsire is azért kell többet fizetniük az embereknek, mert a kormány nem törődött a házak energetikai korszerűsítésével korábban. Sürgette, hogy Orbán Viktor "legyen bátor", csökkentse az energiaáfát 5 százalékra. Azt is tudakolta, miért adják 70 forintért a 12 forintos paksi áramot.

Gelencsér Ferenc (Momentum) is arra emlékeztette Orbán Viktort, hogy megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat, tehát tisztáznia kellene, hogy támogatja-e őket vagy sem. Azzal vádolta a kormányt, hogy épp bedönti a középosztályt, tanárokat és fiatal családosokat nyomnak be a szegénységbe. Úgy látja, Orbán Viktor nem kormányoz, hanem uralkodik, és ő is úgy emlékszik, hogy a drágulás már jóval a háború előtt elkezdődött, csak épp akkoriban a kormány "elosztogatta a fél államkasszát".

Simicskó István (KDNP) megköszönte Orbán Viktor tájékoztatását, világos és egyértelmű helyzetképnek nevezve azt. Szerinte nem feltétlenül igaz, hogy aki támad, az tud véget vetni a háborúnak, ez volt a tanulsága az első és a második világháborúnak is. Szerinte a kormány az elmúlt 12 évben minden problémát időben felismert és reagálni tudott rá. Úgy látja, helytelen szankciók felelőse Brüsszel.

Kocsis Máté (Fidesz) szerint sok minden érdekes dolog elhangzott a szónoklatok során, majd kérdezz-felelekre hívta az ellenzéki politikusokat, az áremelkedések ütemét tudakolva. Azt is kérdezte, hogy miért nem hagy fel az ellenzék a Magyarország-ellenes politikával. Megerősítette, az érkező uniós pénzből erősödhetne a magyar gazdaság, megkaphatnák a pénzüket a tanárok és az egészségügyi dolgozók.

Gratulált továbbá a DK-nak a "harmadik Gyurcsány-kormány" megalakításához, megjegyezve, az ellenzékben olyanok ülnek, akik vagy tagjai az árnyékkormánynak, vagy szeretnének azok lenni.

Gyurcsány Ferenc (DK) azért kritizálta Orbán Viktort, hogy kormánya tagjai "undorító módon" kezet fognak a gyilkosokkal. "A világ Ukrajna népével van, önök meg Putyinnal. A háború végén önök a rongy emberek közé fognak tartozni" – szögezte le.

Szerinte amit a kormányfő tesz, az nemcsak erkölcstelen, hanem észszerűtlen is, "fogják a fiút, egyszer majd ki fog derülni, mivel". Azt is kijelentette, hogy Magyarország közel van a technikai államcsődhöz.

Abszurdumnak nevezte azt, hogy előbb Orbán Viktor megszavazta a szankciókat, utóbb pedig konzultál az emberekkel ezek ellen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×