eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Tollak és szögmérő az egyik diák padján a matematika írásbeli érettségi vizsga kezdete előtt 2018. május 8-án.
Nyitókép: MTI

Melyik telefonos kedvezménnyel járunk jobban?

Ilyen és ehhez hasonló, "életszerű" kérdésekkel kezdődik jövő héten a diákok újfajta képességfelmérése az iskolákban.

Mint arról már az Infostart is beszámolt, idén először „kísérleti bementi mérésekben” vesznek majd részt az általános- és középiskolások. Az online teszteket szinte az összes évfolyamnak ki kell töltenie.

  • A 6., 8., és 10. évfolyamon tanulók szövegértési, matematikai és természettudományos feladatsort is kapnak. Ők két nap alatt írják majd meg a teszteket: matek és szövegértés lesz az első nap (tárgyanként 2x45 percben), természettudományok, célnyelvi vagy idegen nyelvi mérés lesz a második napon (tárgyanként szintén 2x45 percben).
  • A 4. és 5. osztályosok tesztjei ennél rövidebbek, tantárgyanként 2x30 percesek lesznek, és a mérés csak egy napig tart majd. Ők csak szövegértés- és matekfeladatokat kapnak - sorolta az eduline.hu.
  • A technikumokban és a szakképző iskolákban tanulókra más szabályok vonatkoznak majd (igaz, ez a terület egyébként sem a Belügyminisztériumhoz tartozik).

A próbafeladatokat már nyilvánosságra is hozta az Oktatási Hivatal.

A matektesztben

"életszerű" kérdések

lesznek - ígérik, hozzátéve: lesznek majd egy lépésben megoldható feladatok és hosszabb számításokat igénylők is. A szövegértési feladatsorban különféle szövegek szerepelnek, amelyekhez 7-15 kérdés tartozik majd. Ezek azt vizsgálják, hogy mennyire értették meg a diákok szövegben foglaltakat, például vissza tudják-e keresni a szövegben található információkat, képesek-e a szövegben található összefüggések felismerésére, tudják-e értelmezni a szöveget – írja a tájékoztató.

A természettudományos tesztben a természettudomány kérdéseivel, a műszaki, technikai problémákkal valóságos vagy "valószerűen megkonstruált kontextusban találkoznak" a diákok - emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója. A kérdések megválaszolásához elsősorban nem tárgyi tudásra lesz szükségük a diákoknak, hanem fel kell használniuk a feladatban szereplő információkat, adatokat, grafikonokat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×