Infostart.hu
eur:
385.23
usd:
327.81
bux:
109906.82
2025. december 15. hétfő Valér
Nyitókép: pixabay

Erdőkitermelés: az ELKH Ökológiai Kutatóközpont is kifejezte aggodalmát, de nem minden kritikával ért egyet

Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező – így vélekedik a tűzifa-kitermelés szabályainak enyhítését célzó rendelkezésekről az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja.

Alapvetően az, hogy növeljük a tűzifa-kitermelést, elfogadható a jelenlegi helyzetben, kezdte az InfoRádiónak adott interjúját Ódor Péter erdőökológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadója. Szerinte a múlt héten megjelent kormányrendelettel a legnagyobb probléma az, hogy a védett területeken őshonos fafajú erdőkben is alkalmazhatóvá teszi a tarvágást, kiterjesztett területi hatállyal (3 helyett 5 hektáron).

Ódor Péter reméli, hogy a fakitermelés szabályainak enyhítését célzó kormányrendelet hatására nem alakulnak majd ki nagy kiterjedésű tarvágások a védett területeken, hiszen ez a természeti értékek jelentős csökkenéséhez vezetne. Hozzátette: emellett

nagyon sok olyan kritika éri a rendeletet, ami nem megalapozott.

Példaként említtette, hogy ettől még az erdőterület nem fog csökkenni, mert ezeket – bár sok esetben nem magról, hanem sarjaztatással, de – felújítják. A szakértő szerint az sem vitás, hogy az éves növekedésnél rendszeresen kevesebb fát termelnek ki (körülbelül a felét) az erdőgazdálkodók. Vagyis a tűzifaigényeket a jelenleg meglévő gazdálkodási keretek mellett is lehet pótolni. Szerinte ennek hátterét a nem védett területen található, rövid vágásfordulóval kezelt idegenhonos állományok, például az akácosok intenzívebb használatával kellene megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×