eur:
392.98
usd:
363.35
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Hortobágy, 2020. február 6. Fehér gólya (Ciconia ciconia). Portré a jelenleg gondozott madarakról. Húsz éve gyógyítanak és szolgáltatnak a Hortobágyi Madárkórházban. Az elmúlt két évtizedben országos madármentő hálózatot építettek, ahol rendszeres ambuláns ellátást végeznek a változó számú, de megközelítőleg 1300 gyógyuló madáron. A hortobágyi kórházban évente 2000 eset kerül felvételre főként áramütés, mérgezés vagy közúti gázolás miatt. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

„Tavi bénulás” pusztítja a madarakat – képek

A rendkívüli aszály hatására megjelent a botulizmus.

„Ilyen madárpusztulást nem láttunk itt az utóbbi évtizedekben” – mondja a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) vezetője, aki munkatársaival a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbányagödör-tó partjáról egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat szedett össze.

Kiss Balázs szerint a tünetek alapján nem is kérdéses, hogy a sekély, felmelegedő vízben felszaporodó baktériumok termelte rendkívül súlyos idegméreg, a botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat – írja a Népszava.

A madárpusztulásra és a megbetegedésekre a hétvégén figyeltek fel, eddig több mérgezett fehér gólyát, egy fokozottan védett gólytöcsöt sikerült befogni és tüneteiket kezelni, ám számos elhullott vetési varjút, tőkésrécét, nyári ludat találtak a területen. Ugyanakkor a szakember szerint a láthatónál lényegesen nagyobb az elhullás, és nem csak a madarak pusztulnak. Már kezdeti mérgezéses tüneteket mutató őzbakot is megfigyeltek.

A természetvédők folyamatosan járják a területet és gyűjtik be a beteg állatokat. Kiss Balázs szerint szinte biztos, hogy a hőséggel és a vízes élőhelyek leapadásával országszerte nőni fog az ilyen botulin mérgezések száma. Az országot sújtó aszályban ugyanis a vadaknak itatóhelyül szolgáló természetes vizek pocsolyává sűrűsödhetnek és ezekben a szerves anyagokban gazdag, átmelegedett vizekben elszaporodhat a neurotoxint termelő Clostridium botulinum baktérium.

Szakmai berkekből egyelőre nem tudnak országosan a botulinmérgezésekről, ám a hőség és a vízhiány miatt számítani lehet hasonló pusztulásokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×