eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Diplomás bérminimum bevezetését javasolja az LMP

Az ellenzéki párt szerint több mint tíz éve nem emelték sem a köztisztviselők, sem pedig a közalkalmazottak bérét.

Diplomás bérminimum bevezetését követeli a kormánytól az LMP; elképzelésük szerint ez harminc százalékkal lenne magasabb, mint a garantált bérminimum - közölte az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője.

Hohn Krisztina elmondta, a diplomás bérminimum bevezetésére azért van szükség, mert "évek óta értékvesztésen megy keresztül a közszolgálatban tevékenykedők bére". Több mint tíz éve nem emelték sem a köztisztviselők, sem pedig a közalkalmazottak bérét - tette hozzá.

A politikus kiemelte: ez óriási hiba a kormánytól, hiszen ezek a szektorok "kiüresednek", óriási munkaerőhiánnyal küzdenek. A diplomás bérminimum orvosolná ezt a problémát - mondta.

Hohn Krisztina szerint a diplomás bérminimum bevezetése azért is fontos lenne, hogy

a pedagógusok, szociális dolgozók és például az önkormányzatoknál dolgozó szakemberek megbecsülve érezhessék magukat.

Beszélt arról is, hogy pártja szerint a közszolgálatban tevékenykedők bérét évente felül kellene vizsgálni és "inflációkövetően meg kell emelni". Erre ebben az évben körülbelül 250-300 milliárd forint kellene - mondta, hozzátéve, erre fedezetet nyújtana az az új társasági adókulcs, amelyet kizárólag az extraprofitot termelő vállalkozásoknak kellene megfizetniük.

Sokan azért, hogy meg tudjanak élni, másod- vagy harmadállásokat is vállaltak. A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) módosítása most akadályozza őket ebben - jegyezte meg.

A politikus "óriási hibának" nevezte, hogy a kormányfő a kata módosítása ellen tiltakozó hídfoglalókat lenarkósozta, amikor szombaton a tusványosi beszédét megzavarókat kivezették a helyszínről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×