eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás. Az előrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hőkatlan a fővárosban - ezek az intézkedések segítenek a budapestieken 

A klímakatasztrófa elérte Magyarországot, és további erősebb hőhullámok várhatóak a jövőben. A Fővárosi Önkormányzat több lépést tett annak érdekében, hogy Budapest élhető maradjon a hőségben is.

A fővárosban jelenleg húsz locsolóautó dolgozik egész nap. A hőségszigetekre koncentrálva, a sűrűn lakott, aszfaltos, árnyékkal nem rendelkező területekre mennek, hogy hűtsék a környezetet, megkössék port és javítsák az emberek komfortérzetét. Eközben zajlik a sínek hűtése is, mert a villamosközlekedést ugyancsak védeni kell egy ilyen helyzetben – mondta az InfoRádiónak Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese.

Tüttő Kata emlékeztetett rá, hogy az elmúlt két évben a Fővárosi Önkormányzat több ivókutat nyitott, melyeket a BudapestGO nevű alkalmazás segítségével lehet megtalálni a térképen. Emellett a Fővárosi Vízművek lajtos kocsival járja a várost, az önkormányzat pedig a BKK-val együttmúködve vízosztást szervez a forgalmasabb közterületeken. A budapesti fürdők is meghosszabbított nyitvatartással, este nyolcig várják a hűsölni vágyókat.

Tüttő Kata arról is beszélt, hogy már régóta szeretnének több száz buszt korszerűbbekre cserélni, de még mindig várják a kormány együttműködését. Így a buszok húsz százaléka még mindig a régi Ikarus gyártmány, amelyek nem rendelkeznek klimatizáló berendezéssel. A főpolgármester-helyettes szerint még ennél is rosszabb a helyzet villamosközlekedésben: a Tátra és Ganz villamosokra még nem szereltek fel klímát, így csak a járművek egyötödén van hűtés.

"Le akarjuk cserélni az idős járműveket, de a hőségriadó alatt máról-holnapra ezt nem lehet megtenni. A 3-as metró klimatizálása is régóta szerepel a terveinkben"

– mondta a város vezető.

Tüttő Kata szerint a metróalagút szellőzése már jobb, mint korábban volt köszönhetően annak, hogy a felújítással a szellőzésen is javítottak. A fékezési energia csökkentésével pedig maguk metrókocsik is kevesebb hőt termelnek - tette hozzá. A metrókocsi klimatizálását azonban az orosz-ukrán háború "ellehetelenítette". A vonatokat ugyanis kocsikat egy orosz cég újította fel, amelynek az engedélye, együttműködése nélkül "nem lehet hozzányúlni" a kocsikhoz.

Tüttő Kata arról is beszámolt, azon dolgoznak, hogy a vízhiány idején, miként lehetne a csatornákba folyó vizeket megtartani a zöld felületek, a vízáteresztő felületek növelésével. A fa óriási érték a belvárosban, mert megköti a szén-dioxidot, a szállópor egy jelentős részét, árnyékot ad, csökkenti a felszíni hőmérsékletet, és ő maga is párologtat" – mondta a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×