eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Várakozó utasok az amszterdami Schiphol repülőtér indulási oldalán 2022. április 23-án, a KLM holland légitársaság dolgozóinak sztrájkja idején. A munkabeszüntetést azt követően kezdték meg, hogy értesültek a légitársaság azon tervéről, hogy a dolgozóinak munkája egy részét egy független szolgáltató céghez szeretné kiszervezni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen

Ezt tehetjük, ha pórul járunk a repülős nyaraláson

Sorra érkeznek a panaszok a fogyasztóvédelmi hatósághoz a repülős utazásokkal kapcsolatban. Az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, Kupeczki Nóra szerint utazás előtt érdemes tájékozódni, probléma esetén pedig érdemes a légitársaságnak is jelezni.

Az elmúlt időszakban a repülős utazások kapcsán a legtöbb panasszal járatkésések, járattörlések és poggyászokkal kapcsolatos gondok miatt fordultak az utasok a fogyasztóvédelemhez.

A pórul járt utazónak első körben az adott légitársaságnál kell jeleznie a problémát - hangsúlyozta az InfoRádióban Kupeczki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

"Harminc napjuk van a panasz elbírálására, intézkedésre, aztán tovább lehet menni a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, amely elsőfokú hatóságként a reptér székhelye szerint illetékes kormányhivatal. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében Budapest Főváros Kormányhivatala. Egyébként határon átnyúló panaszok kezelésében az Európai Fogyasztóvédelmi Központ segít. Belföldi szolgáltatóknál a Békéltető Testülethez lehet fordulni, de bírósághoz is."

A fogyasztóvédelmi hatóság az általános szerződési feltételeket tekinti át, betartott-e a légitársaság minden fogyasztói jogokat érintő jogszabályt - tette hozzá. De nem árt, ha jogairól maga az utas is előre tájékozódik.

"Azt gondolom,

ha tudatos fogyasztók, utazók vagyunk, már az segít, ha jelezzük a légitársaságnak, hogy tisztában vagyunk a jogainkkal, amelyeket legyenek szívesek engedni érvényesíteni,

teljesítsék a rájuk háruló kötelességeket."

Ezt a tájékozódást segíti most az Igazságügyi Minisztérium is, a repülős utakkal kapcsolatos hasznos információk a Kormány.hu oldalon találhatóak.

Egy hasznos alkalmazásra is felhívja a figyelmet.

"Ecc-net:travel - ez egy ingyenes alkalmazás, internet nélkül is használható, magyar nyelven is. Megkönnyíti a jogok megismerését és a légitársaságokkal való kapcsolat felvételét is és a jogok érvényesítésével kapcsolatos információkat is felvonultatja."

Az uniós szabályozás a pórul járt utas érdekeit mindenképpen védi, Kupeczki Nóra szerint azonban

a különböző utasbiztosítások egy problémás helyzetben tovább erősítik az utas pozícióját,

valamint elősegítik a hatékony és gyors igényérvényesítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×