eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

800 ezer embert érintő változás jön júliustól

Az utazási költségtérítés igényléséhez már nem kell a háziorvost felkeresni, és nem lesz szükség a menetjegyek gyűjtésére sem.

Egyszerűsödik az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés igénybevételének rendszere, a papíralapú utalványokat online rendszer váltja fel július 1-jén - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István kiemelte, az elektronikus rendszerre való átállással a jogosultsági kör, illetve a támogatások mértéke nem változik, az ügyintézés lesz egyszerűbb.

Az új rendszer nagyjából 800 ezer embernek nyújt újfajta kényelmi szolgáltatást, de

jelentősen csökken az egészségügyi szolgáltatók adminisztrációs terhe is

- tette hozzá.

Az államtitkár jelezte, azok sem esnek ki a támogatás igényléséből, aki nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, számukra megmarad a korábbitól eltérő, de papíralapú ügyintézés lehetősége.

A Magyar Államkincstár lakossági szolgáltatásokért felelős elnökhelyettese elmondta: a költségtérítés igényléséhez már nem kell a háziorvost felkeresni, nem lesz szükség a menetjegyek gyűjtésére, elég a szakorvosnál jelezni a támogatási igényt, amelyet az orvos rögzít a rendszerben.

A beteg az ügyfélkapun elérhető elektronikus űrlappal igényelheti a költségtérítést. A nyomtatvány beküldhető a postán is, személyesen pedig a kormányablakokban vagy az egészségbiztosítási ügyfélszolgálatokon tölthető ki - mondta Labancz Attila.

Az igény benyújtása után – amennyiben az elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül történik – egy napon belül megszületik a határozat, majd a következő munkanapon a költségtérítést átutalják az ügyfél számlájára, vagy megkapja postai kézbesítéssel. A június 30-áig igazolt papíralapú utalványok legkésőbb december 31-éig nyújthatók be a kormányhivatalokba - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×