eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Háború, infláció, rezsicsökkentés – ezeket visszhangozták a Parlament falai

A Mi Hazánk szerint nem lehet támogatni Ukrajna feltétel nélküli uniós csatlakozást. Momentum: a kormány elvesztegetett egy évtizedet.

Az energiafüggetlenség megteremtéséről, a társadalmi különbségekről és az ukrajnai háborúról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés ülésén napirend előtt. Szó esett az inflációról és a válságkezelésről, valamint a kormány gazdaságpolitikájáról is.

Mi Hazánk: nem lehet támogatni Ukrajna feltétel nélküli EU-csatlakozását

Ukrajna feltétel nélküli EU-csatlakozásának támogatása diplomáciai fegyverletétel, ezzel ugyanis magunkra vonnánk Oroszország dühét; az orosz embargó már így is nagy gazdasági károkat okoz, inkább a magyar érdekre kellene összpontosítani - jelentette ki napirend előtti felszólalásában Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője.

Kifogásolta, hogy a kormány csak az energiahordozók ügyében emelte fel a szavát, és azt kérte a kormánytól, hogy ne támogassa Ukrajna EU-csatlakozását. Nem lehet NATO-csapatokat beengedni Magyarországra, katonailag támogatni Ukrajnát, kiszolgálni az amerikai érdekeket - sorolta, kiemelve: a legfontosabb a nemzeti függetlenség megteremtése.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: a magyar külpolitika sarokköve a külhoni magyarok képviselete, a kormány soha nem hagyja magukra őket, és a kárpátaljai magyarok jogainak csorbítása ellen is határozottan fellépett a háború előtt, de a korábbi konfliktusokat most ideiglenesen félretették és segítenek a bajbajutottakon.

MSZP: baj van, mert a kormány pénzgyűjtésbe kezdettí

Hiszékeny Dezső (MSZP) közölte: baj van, mert a kormány pénzgyűjtésbe kezdett, és ezermilliárd forintos nagyságrendben hoz létre alapokat. Szerinte a lakosság a közöltek duplájának érzi az infláció mértékét, és hamarosan a vállalkozásokon keresztül az elszabadult energiaárakat is érzékelni fogja.

Szerinte a válságból az egyszerű emberek nem fognak kimaradni, az intézkedések szinte minden eleme a lakosságtól von el pénzt. A baj okát a háborúra fogja a kormányzat, holott az első eleme a választások előtti osztogatás - ítélte meg.

Úgy fogalmazott: beismerték, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható. Közölte azt is: hiányolja a teherviselésből a "mesterségesen teremtett" nemzeti tőkés osztályt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy kezdte a válaszát: az ellenzék végre észrevette, hogy a hibás brüsszeli döntések és a háború miatt Európa nehézségekkel küzd. Sorolta, mennyibe kerül Európa más országaiban az üzemanyag, lényegesen drágább, mint Magyarországon.

Szerinte a brüsszeli szankciók több kárt okoznak a szankcionáló országoknak, mint Oroszországnak, különösen azoknak, amelyek közelebb vannak Oroszországhoz.

Mikor jut eszébe végre a baloldalnak, hogy a nemzeti érdek kapcsán is tehetne valamit? - tette fel a kérdést. Sérelmezte, hogy az ellenzéki politikusok rendre bírálták a rezsicsökkentést.

A kormány ebben a helyzetben is meg fogja védeni a családokat, a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét - hangsúlyozta.

Momentum: a kormány elfecsérelt egy évtizedet

Bedő Dávid (Momentum) a kormányzat egyik fő bűnének ítélte, hogy "cafatokra szaggatták a magyar társadalom szövetét" a gyűlöletkeltéssel. Ennek célja az volt, hogy hatalmon maradjon a kormányoldal.

Hozzátette ugyanakkor: a kormány a magyar gazdaságban is pusztítást végzett. Miközben ezermilliárdos nagyságrendben ömlött az országra az uniós pénz, az elmúlt évtizedet elpazarolta a kormányzat - jelentette ki. Szerinte a magyar gazdaság függetlenségének megerősítésére kellett volna költeniük a pénz - fogalmazott -, nem pedig az oligarchák "etetésére".

Nem tartalékoltak, nem gondolkodtak előre, ennek pedig a magyar emberek fogják meginni a levét - fogalmazott. Ezért van most szükség megszorításra - tette hozzá.

Szerinte van alternatíva, az uniós forrásokat megkaphatja az ország, ha "önök befejezik az ország kifosztását". Nemzeti érdeknek nevezte az uniós források hazahozatalát.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára arra mutatott rá, hogy a magyar GDP-növekedés élen jár az unióban.

Egyetértett abban, hogy az uniós forrásoknak mielőbb Magyarországon kell hasznosulniuk, hiszen azok járnak az országnak, a magyar embereknek. Annál is inkább, mert a magyar gazdaság, a magyar emberek termelték meg ezeket a forrásokat - jelentette ki.

Sorolta a vitákat Brüsszellel, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezen kérdésekben az emberek állást foglaltak nemzeti konzultációk vagy népszavazás keretében.

Azt mondta: az az érdekünk, hogy minél inkább a magyar gazdaság számára hasznosuljon az uniós forrás.

Jobbik: másfajta gazdaságpolitikára lenne szükség

Brenner Koloman (Jobbik) szerint tizenkét év egypárti túlhatalom után a Fidesznek egy kiemelkedően nehéz gazdasági és szociális válságban nem az eddigi gazdaságpolitikát kellene folytatnia.

A pártja egyetért a különadókkal, ha azokat az érintettek nem tudják áthárítani az emberekre, megjegyezte ugyanakkor, hogy a bankok a saját bevallásuk szerint korábban a különadóból több mint 200 milliárd forintot áthárítottak.

Sorolta azokat a vállalatokat és embereket, amelyek valóban extraprofithoz jutottak.

Elítélte azt a megszorítást, hogy az önkormányzatokat és a hazai kisvállalkozásokat kiveszik a rezsicsökkentésből. A vállalkozók szerint ennek komoly inflációs hatása lesz - mutatott rá. A többi között az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését kezdeményezte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt kifogásolta, hogy a Jobbik a szélsőséges politikát megvalósító Gyurcsány Ferenc (DK) pártja mellé állt.

Sérelmezte azt is, hogy az ellenzéki képviselő egyszer támogatja a kormány válságkezelő intézkedéseit és az extraprofitadó bevezetését, míg politikai alapon hiányol cégeket, embereket az adóztatásból. Szerinte a kormány politikája egyértelmű.

Rámutatott arra, hogy az elhúzódó háború következményeit még senki sem látja.

Kijelentette: a kormány megvédi "az agyontámadott" rezsicsökkentést.

KDNP: Brüsszel elővette a furkósbotot

Vejkey Imre (KDNP) a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról szólva azt mondta: "Brüsszel elővette a furkósbotot", be akarja bizonyítani, hogy nemcsak vízfej, hanem büntetni is képes azokat, akik nem azonosulnak vakon a politikájával. Hozzátette: nem véletlen, hogy a nemzeti kereszténydemokrata oldal választási győzelme után a jogállamisági eljárás "beélesedett". Úgy vélte: a "brüsszelita vezetők" "simulékony, baloldali kormányt" akartak látni Budapesten.

Óriási eredménynek nevezte, hogy a kormány - nem engedve a brüsszeli nyomásnak - kiállt a magyar érdekek mellett az olajembargós javaslat ügyében és megvédte a magyar gazdaságot, a rezsicsökkentést, valamint megakadályozta az ortodox keresztény egyházi vezető bűnbakká kikiáltását is. Úgy vélte: a "frusztrált balliberális elit" szemében Magyarország olyan, mint a bosszantó mesebeli libapásztor fiú, aki tiszteletlenül viselkedik a dölyfös urasággal, és ezért móresre akarják tanítani.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter leszögezte: Magyarország abban érdekelt, hogy EU erős és egységes legyen. Hozzátette: a kormány nem ért egyet az európai egyesült államok létrehozásával, mert meggyőződése, hogy az unió akkor lehet erős, ha a tagországok is erősek. Úgy vélte: szintén vita van Brüsszellel a demokrácia megítélésében, mert míg a magyar kabinet szerint a kormányzati munkának az emberek akaratának kell megfelelnie, addig Brüsszel szerint csak ott van demokrácia, ahol liberálisok kormányoznak.

A jogállamisági eljárással kapcsolatban úgy fogalmazott: "ha van olyan, hogy lóláb, akkor az most erőteljesen látszik". Kijelentette: az EU-s források járnak Magyarországnak.

Nyitóképünkön Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×