eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A young black bear feeding in the long grass and dandelions on Whistler mountain
Nyitókép: Graham Winslet/Getty Images

Szakértő: egy medve van, nem kettő, de fogunk még vele találkozni

Előfordulhat, hogy meg is telepednek Magyarországon a medvék, de ez még a jövő zenéje – mondta érdeklődésünkre az acsai medve újbóli felbukkanása kapcsán Székely János.

Mint azt az Infostart is hírül adta, ismét medvét észleltek Pest megyében, ezúttal Aszódnál.

Az állatot a helyi temető közelében felállított vadkamera fényképezte le csütörtök reggel.

?MEDVEVESZÉLY? Tisztelt Polgáraink! Ma hajnalban, a temető mellett – azaz ugyanazon a helyszínen, ahol előzőleg is –...

Posted by Aszód Város on Wednesday, June 1, 2022

A település polgármestere, Pénzes Tiborc Szabolcs szerint ez nem ugyanaz a medve, mint amit először múlt héten szerdán láttak Acsa és Püspökhatvan között, és amely azóta járt Galgamácsán, Aszódon, Ikladon, Erdőkertesen és Kartalon is.

Érdeklődésünkre a szakértő azt mondta, nem valószínű, hogy Pest megyében, ráadásul egy ennyire kis területen egyszerre két medve kóboroljon. Székely János, a Veresegyházi Medveotthon szakmai vezetője látta a képeket, ezek alapján lehet ugyanaz a két medve.

"Hasonló nagyságúak, ugyanolyan erős marral rendelkeznek, jó kerek hátsójuk van.

Egy jó kondiban látható medvét láthatunk"

– ecsetelte.

Testtartásából ítélve fiataltól középkorúig bármi lehet, bőven 400 kiló fölötti állatról lehet beszélni.

Még a megtett táv miatt is simán lehet ugyanaz a két észlelt medve.

"Nem jelent a medvének problémát egy ekkora táv megtétele. Sőt, még mondhatni azt is, hogy kis területen belül mozog egy medve területéhez képest. Kukorica van kint a szórókon, szereti, egyszerű táplálékszerzési lehetőség, végiglátogatja a területeket" – mutatott rá.

Hogy nappal vagy éjszaka mozog-e a medve, arról azt mondta, nem kizárt a nappali mozgás, de ha már volt emberi érintkezése, akkor inkább éjjel kel útra.

De bemegy-e lakott területre szemeteskukákat borogatni?

"Bármire van esély, de reméljük, hogy ilyenre nem kerül sor. Ez egy jó erőnlétben lévő medve, valószínűleg megtalálja a táplálékot a vadonban is, ezért lehet reménykedni abban, hogy nem megy lakott területre" – indokolt.

Elképzelhetőnek tartja, hogy ezzel a medvével fogunk még találkozni.

"Tetszett neki a térség, voltak jó búvóhelyek, volt élelmiszer, lehet, hogy a következő évben valami hasonló időpontban visszajön. Előfordulhat, hogy meg is telepednek Magyarországon, de ez még a jövő zenéje."

Megjegyezte azért, hogy a szakirodalom szaporodó populációt nem jegyzett fel, olyat igen, amely áthozta utódait Magyarországra.

Hogy mi lesz a történet vele, arról azt mondta:

"Tanuljunk meg a medvével együtt élni, nem bántja az embert, nem tápláléka, vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, és akkor gond nélkül éldegélhetünk egymás mellett."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×