eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Kiss Viktor egyetemista üti be a használathoz szükséges, SMS-ben kapott kódot egy kerékpáron a Mol BuBi (Budapest Bicikli) kerékpárdokkolójánál a belvárosi Erzsébet téren 2014. augusztus 1-jén. Zajlik a közösségi kerékpáros rendszer nyilvános próbaüzeme.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szuperblokkok: a gyalogosoké, kerékpárosoké lenne a két körút közötti rész

Egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület - mondta a főpolgármester Budapesten.

Karácsony Gergely a Kis Távolságok Városa Alapítvány által kezdeményezett Új körút projekt nyitóeseményén azt mondta: Budapesten társadalmi párbeszéd kezd kialakulni arról, "miként is kell a saját városunkra ránézni, mire valók a közterületeink".

Hozzátette: egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület, amelyet - mint hangsúlyozta - "meg kell védenünk a különböző magánérdekektől", és értelmes társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy a közterület mire való.

A főpolgármester fontosnak nevezte, hogy "az élet teljességét meg lehessen élni egy városban is". Ezen az úton nagyon sok nyugat-európai város is elindult - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Az alapítvány tájékoztatója szerint a VI., VII. és VIII. kerületben, a Kiskörút és a Nagykörút közötti területen "

olyan egybefüggő városi tér létrehozása kezdődik el, ahol jó sétálni, vásárolni, közösségi tevékenységet és szomszédsági programokat szervezni:

egy emberközpontú körút létrehozása indul el".

Ennek részleteiről Lajos Béla, az alapítvány kurátora az eseményen kifejtette: barcelonai mintára az érintett kerületek Nagy- és Kiskörút közötti részén úgynevezett szuperblokkokat szeretnének kialakítani, és e területeken a kerékpáros és gyalogosközlekedés lenne "otthon", nem az autósok.

Lajos Béla felvetette továbbá egy "új körút" kialakításának ötletét a Nagy- és a Kiskörút, az Andrássy út és az Üllői út között a Székely Mihály, a Kazinczy és a Szentkirályi utca vonalán.

A kurátor a közelmúltban megalakult alapítványról többek között elmondta, hogy partnereket keresnek a fenntartható közlekedés és a gyalogosbarát lehetőségek bővítéséhez, a kerékpáros fejlesztések támogatásához, az autóforgalom csillapítására vonatkozó projektek kidolgozásához és ahhoz, hogy közterületeket közösségi célokra adjanak át. Együttműködőket keresnek továbbá az épített örökség megvédéséhez, a zöld, fenntartható város koncepciójának, köztisztasági projekteknek a megvalósításához, a zöldfelületek növeléséhez és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez - ismertette.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×