eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Medián: nőtt a Fidesz-tábor, és a Mi Hazánk a legerősebb ellenzéki párt

A „győzteshez húzás” nemcsak Fidesz–KDNP, hanem a Mi Hazánk esetében is érvényesült.

A HVG megbízásából készült felmérés szerint észrevehető a választások után jellemzően felbukkanó „győzteshez húzás” jelensége: 54 százaléka vallotta magát Fidesz–KDNP-szavazónak (a listás 52 százaléknál némileg többen) és 34 százalék ellenzékinek, ami csökkenés az április 3-án számolt 36 százalékhoz képest.

Amikor a kutatók úgy tették fel a kérdést, hogy egy, „a közeljövőben megtartandó” választáson hogyan voksolnának, már 57 százalék jelölte meg a kormánypártokat.

A Mi Hazánk esetében is érzékelni hasonló tendenciát, ugyanis a listán 5,88 százalékig jutó párt a választani tudók körében 9, a választani tudó biztos szavazók körében 8, a teljes szavazókorú népességben 8 százalékon áll.

A Medián elemzése megjegyzi, hogy nagyon hasonló ez a jelenség ahhoz, amit a Jobbik 2009-es európai parlamenti választáson elért eredménye után lehetett tapasztalni: miután kitört a bizonyos helyzetekben szalonképtelennek gondolt buborékból a szélsőjobboldali párt, megszaladt a népszerűsége; egyre többen gondolják nyíltan felvállalhatónak szimpátiájukat.

A Mi Hazánk ezzel 1 százalékkal megelőzi a teljes népességben a Demokratikus Koalíciót, és 2-vel Momentumot,

és ahogy írják: „ezek persze hibahatáron belüli különbségek, de szimbolikus jelentőségük nem elhanyagolható”.

Az ellenzéki összefogásban résztvett pártok közül a DK a választani tudók között 8, a Momentum 7, a Jobbik 4, az MSZP 2, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa mozgalma 3 százalékot ér el. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a parlamenti küszöb fölött van a mostani felmérés szerint, szemben az április 3-i eredménnyel.

A politikusok népszerűségi mutatóit nézve, a teljes szavazókorú népességben Toroczkai László már a harmadik legnépszerűbb ellenzéki politikus. A Mi Hazánk elnökének egészen egyedi a pozíciója a politikai palettán, hiszen egy olyan ellenzéki vezetőről van szó, aki sokszorosan népszerűbb a kormánypárti, mint az ellenzéki szavazók között:

a fideszesek köreiben 53 százalékos a szimpátiamutatója, az ellenzékieknek alig 14 százalékos.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus a momentumos Donáth Anna (a teljes népességben 39, az ellenzékiek között 79 százalékponttal), őt Karácsony Gergely (33-67), és Dobrev Klára követi (31-64). Márki-Zay Péter a hetedik legnépszerűbb az ellenzéki körökben (25-53).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×