eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Fuldoklik a hazai hospice ellátás

Öt éve nem nyúltak a terület finanszírozásához, pedig több tízezer beteg érintett.

Nélkülözhetetlen munkát végeznek, mégis napi szintű finanszírozási gondokkal küzdenek az otthoni szakápolást és hospice ellátást végző szolgáltatók. A több tízezer beteget ellátó, és a kórházakat jelentősen tehermentesítő szolgáltatóknál dolgozó, magasan képzett szakemberek vizitdíja 2017 óta változatlanul mindössze néhány ezer forint. A várólisták már most több hónaposak, de a szakemberek attól félnek, ha nem történik előrelépés, egyes településeken akár meg is szűnhet a szolgáltatás – írja a hvg.hu.

Itthon a betegek számára otthoni környezetet biztosító hospice, vagyis palliatív ellátás 1991 óta létezik, 2004 óta pedig a társadalombiztosítás is finanszírozza a – 2020-as adatok alapján – 96 betegellátó intézményt és otthoni ápolási szolgálatot.

Ez utóbbi fogalom két területet fed le:

  • az otthoni szakápolást, amikor krónikus betegeknek saját környezetükben segítenek szakápolók, valamint
  • az otthoni életvégi ellátást, azaz közismertebb nevén hospice-t

– rögzíti a cikk, majd megállapítja, hogy mivel öt éve változatlan a finanszírozása mindkét, több tízezer beteget érintő területnek, helyenként megszűnéssel fenyegető nehézségekkel néznek szembe.

Az ellátás a mai napig vizitdíj alapú, ez az otthoni szakápolás esetében 3000-3700, otthoni hospice esetén 4400 forint.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület szerint otthoni hospice-ban 1500-1600, a szakápolásban 3000-3500 kolléga dolgozhat, de sokan mellékállásban végzik a szolgáltatást, és átfedések is vannak köztük, így a számukat nehéz megbecsülni – írják.

A cikk ezután a hospice ellátásban dolgozókat szólaltat meg, részletezi a terület problémáit, bemutatja a finanszírozásában fellépő nehézségeket. Kiderül az is, mit válaszolt az Emmi felvetéseikre. Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy a szolgáltatók szerint a jelenlegi alapdíjat legalább több mint a duplájára, 10 ezer forintra kellene emelni, és inflációkövető finanszírozásra van szükség.

Zárásként ezt mondja az egyik megszólaló: „Nem tudjuk, meddig bírjuk.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×