eur:
393.04
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Felfüggesztik a tanársztrájkot a szakszervezetek

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a parlamenti választások miatt felfüggeszti a március 16-án elkezdett határozatlan idejű sztrájkját – közölte megkeresésünkre a PSZ elnöke.

A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága a parlamenti választások miatt, és az új kormány megalakulására várva felfüggeszti a március 16-tól határozatlan időre meghirdetett sztrájkját – közölte Szabó Zsuzsa.

A sztrájkbizottság továbbra is dolgozni fog, kivizsgálandó azokat az ügyeket, ahol a munkabeszüntetéssel kapcsolatban valamifajta jogszerűtlenséget tapasztaltak, valamint, hogy felkészüljenek a sztrájktárgyalások folytatására – tette hozzá a PSZ elnöke. „Mert ha megalakul az új kormány, azonnal bejelentkezünk, folytatva az egyeztetéseket a bérrendezés és a munkaterhek vonatkozásában” – emelte ki.

Szabó Zsuzsa megismételte: a sztrájktörvény Magyarországon eleve ellehetetleníti a munkabeszüntetést, de a pedagógusokat külön sújtja egy kormányrendelet, ami mellett

csak „okos lány módjára” lehet cselekedni.

A rendelet alapján ugyanis csak úgy sztrájkolhatnak, ha közben a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban a vizsgatantárgyak óráinak 100 százalékát megtartják.

Mindezt úgy hidalták át, hogy három napon át nem vették fel a munkát, láthatóvá téve a sztrájkot, majd a következő három napon visszapótolták azokat az órákat, amik kötelezettséget jelentettek. Tájékoztatása szerint így is

több mint 40 ezren vettek részt a sztrájkban március 16-án, 17-én és 18-án, de a legalább egy napig tiltakozó kollégák száma is elérte a 29 ezret,

ami Magyarországon az oktatásban példátlan.

A PSZ vezetője megismételte, amikor megalakul az új kormány, azonnal felveszik majd a kapcsolatot, mert tárgyalni szeretnének, ugyanis a szakszervezeteknek nem a sztrájkszervezés a célja, hanem a követelések megvalósulása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×