eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett az ellenzék

Az orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatot terjesztenek be.

Az ellenzéki frakciók az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték a házelnöknél az ukrajnai háborúval összefüggésben március 2-ára.

Az Országgyűlés honlapjára felkerült - DK-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és a Párbeszéd képviselőcsoportjához tartozó képviselők által aláírt - dokumentum szerint a kezdeményezők az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatuk megtárgyalása érdekében szorgalmaznak rendkívüli ülést.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felszólítaná Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy határolódjon el az orosz katonai beavatkozástól, illetve határozottan ítélje el az orosz agressziót. A kormányt arra szólítanák fel, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, maradéktalanul hajtsa végre a NATO és az Európai Unió Magyarország részvételével meghozott döntéseit "a putyini Oroszország katonai agressziójával" kapcsolatban, valamint fogadja be a határaira érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet. A javaslatban követelik a paksi bővítés engedélyezési eljárásának azonnali felfüggesztését, illetve "az orosz érdekeket kiszolgáló" Nemzetközi Beruházási Bank azonnali kiutasítását Magyarországról.

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia a képviselők legalább egyötödének írásbeli kérelmére. Az aktuális üléstervben szerepel, hogy a parlament következő, egyben cikluszáró ülését a március 7-ével kezdődő héten tervezik megtartani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×