Infostart.hu
eur:
389
usd:
330.1
bux:
0
2025. december 25. csütörtök Eugénia
Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket
Nyitókép: d3sign / Getty

Ismert termékek változhatnak meg, mert betiltottak egy adalékanyagot

Pékárukban, étrendkiegészítőkben, de még a rágógumikban is megtalálható az az élelmiszer-adalékanyag, aminek a használatát 2022 nyarától betiltotta az Európai Bizottság.

A titán-dioxid, vagyis az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyag használatát tiltotta be a közelmúltban az Európai Bizottság – közölte Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági igazgatója. Kifejtette, ezt különböző étrend-kiegészítők fehérítő anyagaként, pékárukban, bevonatként jellemzően rágógumikban, valamint édességekben, italfehérítőkben, üdítőitalokban, italporokban széles körben használták, de feltűnt halászati termékekben, például füstölt halban is.

A betiltásról szóló döntés széles vállalkozói kört érint, és pont ezért engedélyezték, hogy augusztus 7-ig még előállíthatók ezzel az adalékanyaggal élelmiszerek.

Pleva György elmondta azt is, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság újraértékelése alapján derült ki, hogy a titán-dioxiddal kapcsolatban nem jelenthető ki, hogy nem okoz élelmiszer-biztonsági kockázatot, például nem zárható ki genotoxikus hatás, ezért döntöttek a betiltása mellett.

A Nébih augusztus 7-től már ellenőriz, hogy az élelmiszer-előállítók ne használják fel ezt az adalékanyagot. Pleva György szerint most nem tudni olyan anyagról, amely 100 százalékosan helyettesíthetné. Lehetséges, hogy a megszokott kinézetű termékeknek egy kicsit más lesz a színük, árnyalatuk vagy más élelmiszer-összetevővel fogják tudni kiváltani az intenzív fehér színt.

A Nébih igazgatója hozzátette azt is, hogy

az augusztus 7-ig ezzel az adalékanyaggal készült termékek a lejárati idejükig még forgalomban tarthatók.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége üdvözli, hogy tilos lesz használni az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyagot, mivel ez a fogyasztók biztonságát szolgálja. A titán-dioxid daganatos betegségeket is okozhat.

Szűcs Zsuzsanna elnök kiemelte: csak olyan adalékanyagokat lehet használni, amelyeknek pozitív hatása van, tehát a fogyaszthatóságot növeli vagy a stabilitásért felel, míg az antioxidáns anyagok biztosítják azt, hogy a hőre, fényre érzékeny vegyületek, például egyes vitaminok, megmaradjanak a termékben. Számos előnyük is van az élelmiszer-adalékanyagoknak, nemcsak kockázatuk – tette hozzá.

A szakember azt tanácsolta, hogy vásárlás során mindenki nézze meg az adott élelmiszer vagy akár több hasonlónak tűnő élelmiszer csomagolását, és azon az összetevők listájában meg fogja találni a sor végén az adalékanyagokat. Olyan termékeket érdemes választani, amelyek értékes alapanyagokból, például teljes értékű gabonából, zöldségekből, gyümölcsökből készülnek; ha feldolgozott hústermékről van szó, akkor magas hústartalmú élelmiszert válasszunk, és ezzel tudjuk biztosítani azt, hogy jó minőségű termékek kerüljenek a kosarunkba. Azzal tudjuk óvni magunkat, hogyha a feldolgozott termékek mellett minél nagyobb arányban kerülnek az étrendünkbe friss alapanyagok, ezzel lehet a termékekben lévő adalékanyagok mennyiségét is ellensúlyozni, vagy elfogadható mértékűre csökkenteni – emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csikós Zsóka: már ki merem jelenteni, hogy van esélyem a világ legjobbjai ellen

Csikós Zsóka: már ki merem jelenteni, hogy van esélyem a világ legjobbjai ellen

Pályafutása során először Csikós Zsóka lett az év magyar női kajakosa. Bár az idei évnek úgy vágott neki, hogy a világjátékokra akar kijutni, végül nem a maratoni számokban, hanem a rövidebb távokon halmozta az Eb- és vb-érmeket. A Szolnoki Kajak-Kenu Klub versenyzője az InfoRádióban azt mondta: korábban nem mindig értette, miért van akkora mizéria a csapathajók összeállításánál, jövőre azonban már párosban és/vagy négyesben is szerepelne.

Szakértő: fegyveres bandák uralják Líbiát és osztozkodnak a mesés energiavagyonon – de mit csináljon Európa?

Moammer el-Kadhafi uralmának 2011-es megdöntése óta polgárháborúról polgárháborúra bukdácsol az észak-afrikai emirátus, a fel-fellángoló konfliktusokba pedig időnként Európa nagyhatalmai is beleállnak, pedig még az Egyesült Államok is tudja: nem jó itt „megégni”. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója beszélt a helyzetről az InfoRádióban, és arról is, mitől is függ, hogy indulnak-e onnan migránsok Európába vagy sem.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×