eur:
393.07
usd:
363.24
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
E-learning online education or internet  encyclopedia concept. Open laptop and book compilation in a classroom. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Szabó Zsuzsa: nem várhat a béremelés, indokolt és jogszerű a sztrájk

Nem tartja törvénytelennek a hétfő reggeli kétórás figyelmeztető sztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Hétfőre kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveztek a tanárok a PDSZ és a PSZ, két tanári szakszervezet felhívására. Ennek jogszerűségéről még vita van. Mindeközben az EMMI közölte: fenyegetéseket nem fogalmaztak meg, de le szeretnék szögezni, hogy "egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül". A tárca szerint a sztrájk a baloldal választási kampányának része, a PSZ szerint viszont indokolt figyelemfelhívás a régóta égető problémák miatt.

Egy pályakezdő pedagógusnak 182 700 forint a bértábla szerinti alapilletménye, amit különféle pótlékokkal "feltornáztak" a 260 000 forintos garantált bérminimumra, majd végülis 312 000 forintra emelték a bérüket – ez megalázó, amikor majdnem 400 000 forintért hirdetnek állást raktáros-árufeltöltőnek. "Nincs elismerve, hogy valaki diplomát szerzett, 5-6 évet akár diákhitel felvételével tanult, hogy a hivatásának eleget tehessen" - jelentette ki megkeresésünkre Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Arra vonatkozóan, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogellenesnek nevezte a hétfői sztrájkot, Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: erre az EMMI-nek nincs joga, sem a kormányzatnak, egyedül a bíróság mondhat ki jogellenességet. "Nekünk viszont van a kezünkben egy elsőfokú bírósági végzés, amely kimondja, hogy jogszerűen megtartható január 31-én a sztrájk. Jóhiszeműen járunk el. Ugyanakkor a pedagógus szakszervezetek álláspontja szerint még az elégséges szolgáltatás nyújtására sem lenne szükség, mert a köznevelési törvényben nincs olyasmi meghatározva, hogy gyerekmegőrzés. Vagyis még ezt sem lenne kötelező nyújtani, de partneri szándékunk jelenként vállaltuk a még elégséges szolgáltatás nyújtását. Minden gyereknek biztosítunk felügyeletet, ha étkezés jár a gyereknek ebben a két órában, azt is biztosítjuk" - sorolta a PSZ elnöke.

2018 óta kongatják a vészharangot, hogy perceken belül össze fog omlani a közoktatás – emlékeztetett Szabó Zsuzsa, hiányolva, hogy négy éve "nem volt senkinek semmilyen ideje és felelőssége, hogy ezt végiggondolja". A figyelemfelhívást tehát igenis szükségesnek tartják, az Orbán Viktor miniszterelnök által is megígért jövő évi és későbbi béremelést pedig későinek tartják. "Ígéretekkel tele a padlás, ezt a pénzt a pénztárcánkban szerenénk látni" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. Kijelentette: most is 12 000 pedagógus hiányzik a rendszerből, és aki még benne van, az is gondolkozik azon, hogy elhagyja a pályát, mert kevesebb felelősséggel, kevesebb munkával többet tud keresni máshol.

A pedagógusok sztrájkját támogatásáról biztosította a többi között a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Makói Gumiipari Szakszervezet, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a FreeSZFE Egyesület.

Ez utóbbi tagjai videófelvételen üzentek, amelyen egy édesanya elmondja, hogy két, általános iskolás korú gyermekét nem engedi 10-nél előbb iskolába. Az egyik gyerek iskolájában az osztályfőnök azt kérte egyébként, hogy 10 óránál korábban ne vigyék a gyereket iskolába a sztrájk miatt, a másik gyerek osztályfőnöke pedig azt üzente, hogy az iskolaigazgató fél, ezért ők nem sztrájkolnak, a gyerek 8-ra mehet iskolába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×