eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Nem a legproblémásabb vasútvonal számít meglepetésnek

Úgy tűnik, a legforróbb nap még a hidegnél is rosszabb volt a vasútvonalaknak.

A MávInform hírei alapján a hvg.hu összeállította a legproblémásabb vasútvonalak 2021-es listáját.

Meghatározott szabályok alapján készítették a sorrendet: eltérő pontszámmal számítottak a késések hosszai, egy-egy vonatpár kimaradása, és nem vették figyelembe a baleseteket, sem az extrém időjárási körülményeket. A hőség és a havazás miatti gondokért azonban adtak pontot: az, hogy télen esik a hó, nyáron pedig meleg van, nem volna szabad, hogy extrém időjárási helyzetnek számítson, írták.

A vonalak listáját a MÁV hivatalos besorolásából vették át, vagyis például egy monori meghibásodás a Budapest–Záhony vonalhoz tartozik, nem a Cegléd–Szeged vonalhoz. Ha a MÁV több vonalra is kiírja a hibát, akkor mindnél beleszámolták.

Az egyik megállapítás, hogy míg 2020-ban az egész évre 721,5 pontot osztottak ki összesen, addig 2021-re, ugyanúgy számolva, 1807-et, vagyis vagy több volt a meghibásodás, késés, vagy többről számolt be a Mávinform. Esetleg többen utaztak (kevesebb volt a home office), ezért több vonat közlekedett tavaly, mint a járvány első évében.

A legproblémásabb a Budapest-Záhony vonal, és mindössze egyetlen hónapja volt az egész évnek, amikor nem ott akadt a legtöbb gond: június győztese a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal lett.

Budapest-Cegléd-Debrecen-Záhony: 264,5
Budapest-Újszász-Békéscsaba-Lőkösháza: 168,5
Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely: 165
Budapest-Győr-Rajka: 109,5
Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes: 109
Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs: 99,5
Budapest-Vác-Szob: 95
Budapest-Lajosmizse-Kecskemét: 74,5
Székesfehérvár-Szombathely: 52,5
Rákos-Piliscsaba: 49

A portál megjegyzi: a top 10-ben egy változás történt: kiesett a Budapest–Esztergom vasút (sőt, most csak a 20. lett), és bekerült a helyére a Rákos–Piliscsaba vonal. 2020-ban azért nem lehetett az még a legrosszabbak között, mert csak annak az évnek az októberében indult el ott a forgalom. Ez a vonal ha jól működik, nagyon fontos része a budapesti elővárosi közlekedésnek, jó ötlet az, hogy az esztergomi vonalról ne csak a Nyugatiba lehessen eljutni, hanem Kelet-Pest felé is. Ez persze azt is jelenti, hogy akár Rákos környékén, akár Piliscsaba felé gond van, jön a késés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×