eur:
393
usd:
363.39
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: makeup.hu

Hús minden nap – igen vagy nem? (x)

A meggyőződött húsevők készek reggelire, ebédre és vacsorára elfogyasztani kedvenc ételeiket. Ez sok szempontból egy olyan étkezési szokás, amely negatívan befolyásolja az egészséget, még akkor is, ha nem vesszük észre.

Talán mindenki emlékszik, hogy volt egy időszak, amikor mindenki megpróbált lemondani a zsírról, ezzel nagyban károsítva az egészséget és a szépséget. Következőleg a szénhidrátokat zárták ki az étrendből, mert őket tartották a felesleges kilók okozóinak. Manapság a vegetáriánus életmód a divat, viszont nem mindenki hajlandó lemondani a húsról.

A húskészítmények teljes elutasítása személyes döntés. A makeup.hu elárulja, miért előnyös csökkenteni az elfogyasztott húsmennyiséget. A hús rajongóinak minden bizonnyal nehéz lesz feladniuk étkezési szokásaikat és teljesen átgondolni az étrendünket, viszont ezt tényleg szükséges megtenni, ha meg szeretnénk tartani jó egészségi állapotunkat.

Hús minden nap – sok vagy sem?

A sok/kevés nagyon relatív fogalmak, ezért figyeljünk a konkrét számokra. Egy átlagos felnőttnek testtömeg-kilogrammonként egy gramm fehérjére van szüksége. Azok, akik rendszeres kemény fizikai munkát végeznek vagy aktív életmódot folytatnak, megengedhetik maguknak, hogy megduplázzák ezt a számot, de ennél ne egyenek többet!

Nemcsak húsból kapunk fehérjét, a kiegyensúlyozott étrend összeállításakor más ételeket is figyelembe kell venni. Továbbá a sült hús több zsírt tartalmazhat, mint fehérjét, mivel önmagában zsíros, sőt, olajban sütött. Igyekezzünk zsiradék hozzáadása nélkül sütni, vagy főtt húst enni.

Miért fogyasszunk kevesebbet?

A kérdés megválaszolásához figyeljük a test reakcióit: húsleves után többet akarunk inni, húsevés után nehézségérzet a gyomorban. Mindez nem véletlen!

A hús a magas purintartalmú élelmiszerekhez tartozik – olyan anyagok, amelyek megemésztve húgysavat képeznek. Kis adagokban ez a sav jót tesz a szervezetnek, de a túlzott mennyiség esetén vesefunkció-károsodáshoz vezet, és köszvény kialakulását idézi elő.

Mikor együk?

Meghatároztuk a szükséges húsmennyiséget és megtudtuk, miért veszélyes a hús túlzott fogyasztása. Vessünk most egy pillantást arra, hogy a táplálkozási szakemberek szerint mikor is a legjobb húst enni. Ismeretes, hogy átlagosan körülbelül öt órán keresztül emészti a szervezet, így a leghelyesebb ebédkor elfogyasztani a napi húsadagot.

Estére válasszunk halat, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy tofut. Egy ilyen vacsora meglehetősen kiadós, viszont nem nehéz az emésztőrendszernek. A vörös húst helyettesítsük olykor csirkével vagy pulykával, szervezzünk növényi alapú böjtölő napokat is. Ez a rendszer segít megváltoztatni az étkezési szokásokat és csökkenti a húsfogyasztást.

Húsfogyasztás sportolóként

Külön megjegyeznénk, hogy a hivatásos sportolóknak és a hetente legalább öt alkalommal aktívan edző személyeknek egyáltalán nem ajánlott kizárni a húst az étrendből, vagy drasztikusan csökkenteni a mennyiségét. Inkább változatosabban tervezzék a mindennapi menüt, odafigyelve a megfelelő kalóriadeficitre.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×