eur:
402.13
usd:
383.27
bux:
87542.1
2025. február 16. vasárnap Julianna, Lilla

Zsidai Zoltán Roy: a digitalizáció már az étteremben is száguld

A digitalizáció forradalma a vendéglátásban címmel tartott előadást az Infotér Konferencián a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője. Zsidai Zoltán Roy szerint a járványhelyzet előrehozott már létező fejlesztéseket a szektorban.

Kevésbé forradalomnak, mint inkább egy egyre gyorsuló mozdonynak érzem a digitalizációt, ami elindult és megállíthatatlanul egyre gyorsabban halad. Az ember vagy felszáll rá és halad vele, vagy pedig lemaradt róla – mondta érdeklődésünkre Zsidai Zoltán Roy.

A Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője emlékeztetett, a digitalizáció minden szereplőnél megjelenik a vendéglátásban, és nem is csak egy területen. Vannak a technológiák, amelyek a vendéglátás értékláncának valamelyik részét támogatják, az éttermi vagy a konyhai működést, esetleg bármilyen háttérfunkciót a marketingtől a pénzügyekig. Emellett jön a robotizáció, ami a gasztroszakember szerint először feltehetően globális gyorsétteremláncoknál fog elterjedni, hiszen egy gyorséttermi hamburgernek az elkészítéséhez nincsen szükség emberekre, ezek a technológiák már elérhetők, és ha tömegessé válnak, akkor teljes mértékben automatizálni tudják a rendeléstől a kiszállításig az egész folyamatot. A harmadik terület pedig az olyan tudományoknak az elterjedése, amelyek olyan újfajta eljárásokat, ételeket vagy táplálék-kiegészítőket eredményeznek, amelyekkel a fogyasztók helyettesítik az eddig hagyományosan megoldott étkezéseket.

A koronavírus-járvány másfél éve sok mindent megváltoztatott, betört a digitalizáció, de az éttermekben, a gasztronómiában Zsidai Zoltán Roy szerint újdonságot nem hozott, inkább felgyorsította azokat a folyamatokat, amelyek már korábban elindultak. Felidézte, hogy két és fél éve járt Zürichben egy vendéglátóipari konferencián, ahol már a középpontban volt a digitalizáció és a technológiai robotika, és úgy látja, valójában nem történt semmilyen változás, csak ezek még inkább triviálissá és egyértelművé váltak.

"Aki ezzel nem képes tartani a lépést, az egyre inkább marad le,

hiszen olyan új külső belépők vannak a piacon, akik nemcsak azzal lépnek be, hogy nyitnak egy másik éttermet, hanem azzal, hogy egészen más módon nyújtanak szolgáltatást és viszik el a vendéget" – mondta a szakember. Példaként a házhoz szállító megoldásokat említette, ahol adott esetben nincs is fizikailag létező étterem, vagy olyan élelmiszeripari megoldást, mint a saját kifejlesztésük, a Zsidai Home.

"Az éttermi ételt élelmiszeresítjük, átalakítjuk olyan formában, hogy könnyen lehessen szállítani, és utána abból valódi éttermi minőségű ételt kapjanak a vásárlók egy-két perc alatt. Ez is egy olyan új termék, amit mi a pandémia fejlesztettünk ki is, és egyébként versenytársa a hagyományos éttermeknek" – mondta Zsidai Zoltán Roy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.02.17. hétfő, 18:00
Csiki Varga Tamás
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet tudományos főmunkatársa
Sürgősen összehívták az uniós külügyminisztereket, nagy pofon készül Európa számára – Híreink az orosz–ukrán háborúról vasárnap

Sürgősen összehívták az uniós külügyminisztereket, nagy pofon készül Európa számára – Híreink az orosz–ukrán háborúról vasárnap

Akár már február végén sor kerülhet Donald Trump és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozójára Szaúd-Arábiában. Két magasrangú amerikai tisztviselő állítólag már úton is van a közel-keleti országba. Nagyon úgy néz ki, hogy Washington és Moszkva kihagyja Európát az Ukrajnáról szóló béketárgyalásokból. A Münchenben tartózkodó EU-s külügyminiszterek vasárnap reggel rendkívüli ülésre jöttek össze, a jövő héten pedig rendkívüli uniós csúcs jöhet Párizsban, amelyre a brit kormányfőt is várják. Az ukrán kormányzat Münchenben megerősítette, hogy Magyarország blokkolja Ukrajna uniós csatalkozási folyamatát. Hírfolyamunk folyamatosan frissül az ukrajnai háború és a müncheni biztonsági konferencia híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×