eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: BKK

14 éven aluliak ingyenes utazása - itt az összes részletszabály egy helyen

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében szeptember 2-ától, csütörtöktől ingyenessé válik a 14 éven aluliak számára a közösségi közlekedés Budapesten. Vannak azonban feltételek az érintett vonalakkal és az esetleges bérletvisszaváltással kapcsolatban.

A közgyűlési döntés nyomán az érintett diákok annak a tanévnek az utolsó napjáig (azaz augusztus 31-ig) vehetik igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik. Az új rendelet értelmében minden olyan 2007. szeptember 1. után született, 14 év alatti gyermek ingyenesen utazhat a BKK járatain, aki érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezik.

Tehát, aki 2007. szeptember 1 és 2008. augusztus 31. között született, az 2022. augusztus 31-ig utazhat díjmentesen. Aki például 2021. július 15-én töltötte be a 14. életévét, ő a most kezdődő 2021/2022-es tanévben már nem jogosult az ingyenes utazásra. Abban az esetben viszont, ha valaki 2021. szeptember 15-én tölti be a 14. életévét, 2022. augusztus 31-ig ingyenesen utazhat a megadott feltételekkel - írta a BKK.

Melyik BKK járatokra érvényes az ingyenesség?

A 14 éven aluliak azokon a vonalakon utazhatnak ingyen, amelyeken a Budapest-bérletek érvényesek. Tehát Budapest közigazgatási határán belül:

  • a BKK járatain,
  • a környéki buszok budapesti szakaszain és a
  • HÉV-ek budapesti szakaszain.

Fontos tudni, hogy az ingyenesség

nem vonatkozik a Máv-Start valamint a Volánbusz járataira!

Vagyis, ha valaki az agglomerációból utazik Budapestre vonattal, akkor a teljes útra meg kell vásárolnia a vasúti jegyet, ugyanis Budapest közigazgatási határán belül nem utazhat ingyen, hiába 14 éven aluli.

Hogyan ellenőrzik a jogosultságot?

A 14 éven aluli diákok érvényes, magyar diákigazolvány (amelyen szerepel a diák születési dátuma), vagy a kormányrendeletben meghatározott, diákigazolványt helyettesítő igazolás (amelyen szerepel a diák születési dátuma) felmutatásával igazolhatják, hogy jogosultak az ingyenes utazásra. Ezeket az iratokat a jegyellenőrök, illetve – az első ajtós rend szerint közlekedő járműveken – a járművezetők ellenőrizhetik.

Ha az ellenőrzött diák nem tudja felmutatni a szükséges igazolást, a BKK jegyellenőrei pótdíjazhatják. Ebben az esetben a 14 éven aluli utas – 1000 forint külön eljárási díj megfizetése mellett - utólag is bemutathatja a diákigazolványát, vagy az igazolást a BKK ügyfélközpontjaiban, és ezzel megszűntetheti a pótdíjazási folyamatot.

Korábban vásárolt bérletek visszaváltása

A Budapesti Közlekedési Központ bérletvisszaváltást biztosít 2021. szeptember 2. és október 31. között azoknak a 14 éven aluli diákoknak, akik a rendelet életbelépése előtt már megvásárolták a bérletüket, és annak érvényessége átnyúlik az ingyenes utazás időszakára. A visszaváltható bérletfajták a következők:

  • Félhavi (15 napos) Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak
  • Havi Budapest bérlet közoktatásban tanulóknak
  • Negyedéves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak
  • Szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak
  • Kedvezményes éves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak

A BKK teljes áron visszaváltja azokat a bérleteket, amelyek 2021. szeptember 1-től érvényesek. Ezeket a termékeket egyszerűen és gyorsan – kezelési díj és kérelem kitöltése nélkül – vissza lehet váltani bármelyik személyes értékesítési ponton, így a BKK ügyfélközpontjaiban, ügyfélszolgálatain, illetve jegy- és bérletpénztáraiban.

Időarányosan válthatók vissza azok a bérletek, amelyek érvényessége már szeptember 1. előtt elkezdődött. Ezeket a termékeket is a BKK személyes értékesítési pontjain – kivéve a jegy- és bérletpénztárakat – lehet visszaváltani egy kérelem benyújtásával.

A 14 éven aluliak ingyenes utazásával kapcsolatban minden további fontos információt megismerhető a bkk.hu/14evalatt linken.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×