eur:
393.01
usd:
363.33
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Négymilliárd forint pluszpénzt költ a kormány terrorellenes célokra

Az átcsoportosításról szóló rendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

„A terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások fejezeti kezelésű előirányzat túllépésének jóváhagyásáról” szóló 1568/2021 (VIII. 9.) kormányhatározat szerint 3,95 milliárd forint pluszpénzt kap a Belügyminisztérium. A törvényben szereplők szerint a kormány jóváhagyja a "terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások alcím legfeljebb 3 950 000 000 forint összeggel történő túllépését".

Egy hétfő este közzétett határozatban 127 milliárd forintot – az éves kiadási keret mintegy fél ezrelékét – csoportosított át a kormány a gazdaság-újraindítási programok általános keretéből. Az összeg nagy része, 100 milliárd forint a Pénzügyminisztériumhoz, a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos bevételeken és kiadásokon belül a tőkeemelések előirányzatának beruházások nevű sorára helyeztek át - szúrta ki korábban a hvg.hu.

Az elmúlt hetekben már kapott plusz összegeket a felsőoktatás, most ismét átcsoportosítottak oda 8 milliárd forintot. A kulturális intézmények és közgyűjtemények (múzeumok) összesen mintegy 6 milliárdot, a Digitális Kormányzati Ügynökség beruházásokra összesen 8 milliárdot (ennek egy részét a kormány tartalékából), a büntetés-végrehajtás 2 milliárdot kapott.

Került még átcsoportosított forrás a versenysport kiemelt egyesületeinek, valamint egyházi célokra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×