eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági beadványt - a nap hírei

Egy nap alatt 8 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Az átlag jövedelmet terhelő adó mértékéig kaphatnák vissza az idén befizetett személyi jövedelemadójukat a családok. Gyorsított eljárásban fogja tárgyalni az Európai Bíróság a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos magyar-lengyel beadványt. A nap legfontosabb hírei június 11-én.

Egy nap alatt 8 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 199 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 442 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 52 ezer. A járvány kezdete óta csaknem 807 ezren kapták el a kórokozót 29 904-en haltak meg.

A tavaly nyári szintet közelíti a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, emelkedést sehol sem mértek– közölte a Nemzeti Népegészségügyi központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: megkezdődött a 12-15 év közöttiek oltása, őket a szülők regisztrálhatják. A főosztályvezető arról is beszélt, hogy a többi légúton terjedő betegséghez hasonlóan a koronavírus-járvány is fellobbanhat újra ősszel, amit csak úgy lehet megelőzni, ha minél többen szereznek védettséget az oltással.

Az átlag jövedelmet terhelő adó mértékéig kaphatnák vissza az idén befizetett személyi-jövedelemadójukat a családok. Erről nemzeti konzultáción dönthetnek majd az emberek – erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban kiemelte: a legnagyobb terhet a családok vitték a járvány idején, ezért nekik kell visszaadni az adót. Hozzátette: ha a gazdasági újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjasok is részesülhetnek ebből nyugdíjprémium formájában. A miniszterelnök a tervezett minimálbér emelésről azt mondta: a döntés előtt széleskörű és átfogó egyeztetésre van szükség.

Gyorsított eljárásban vizsgálja az Európai Unió Bírósága, hogy összeegyeztethető-e az uniós joggal a közösségi források jogállamisági feltételekhez kötése. Az ügyben Magyarország és Lengyelország fordult közös keresettel a törvényszékhez. Varga Judit igazságügyi miniszter abszurdnak minősítette, hogy míg a Sargentini-szavazás eljárásjogi kérdésben csaknem három év alatt döntött a bíróság, most mindössze pár hónapot szán az unió történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére.

A magyar igazságszolgáltatási rendszert méltatta a köztársasági elnök a magyar ügyészi szervezet fennállásának a 150. évfordulója alkalmából. Áder János úgy fogalmazott: ma Magyarországnak saját hagyományaira épülő, az európai jogfejlődés tapasztalatait is felhasználó, minden jogállami próbát kiálló alkotmányos igazságszolgáltatási rendszere van. Polt Péter legfőbb ügyész előadásában a jelen problémái közül felhívta a figyelmet a korrupcióra, a határon átnyúló gazdasági bűnözésre és szervezett bűnözésre.

Nem találta alaptörvényellenesnek az alapítványi egyetemek szabályozását az Alkotmánybíróság. A testület ugyanakkor alkotmányos követelménynek mondta ki, hogy a választott szenátusokat nem lehet semmibe venni. Az eljárást a Fővárosi Törvényszéknek a Színház- és Filmművészeti Egyetem perét tárgyaló tanácsa kezdeményezte, mert a többi között alaptörvény-ellenesnek tartotta, hogy az alapítványi tulajdonba adott egyetemeken a fenntartó fogadhatja el a költségvetést, a szervezeti és működési szabályzatot, illetve írja ki a rektori pályázatot.

Megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát a külgazdasági és külügyminiszter. Ez a 148. magyar konzulátus a világban. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a helyi jelenlét segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, illetve hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Hozzátette: Innsbruck komoly kereskedelmi csomópont, Ausztria pedig Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Július 15-én a Fehér Házban fogadja a német kancellárt az amerikai elnök. Washington és Berlin között az elmúlt időszakban megnőtt a feszültség az orosz-német beruházásként készülő Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésével kapcsolatban kialakult vita miatt.

A jövő év végére érheti el a járvány előtti szintet világ olajkereslete a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint. A prognózis hangsúlyozza, hogy az OPEC-plusz piaci kartellnek meg kell emelnie majd a termelését ahhoz, hogy a kínálat növekedése lépést tudjon tartani a kereslet növekedésével. A világpiaci olajárak jelenleg már több éves csúcsnál járnak.

Fokozott lesz a rendőri jelenlét a labdarúgó Európa-bajnokság idején több helyen Magyarországon. Lakatos Tibor, az EURO-2020 nemzeti vezetési pont vezetője elmondta: a kontinensviadal budapesti eseményeivel kapcsolatban a rendőrség feladatai kiterjednek a Puskás Aréna, a szálláshelyek, a sajtótájékoztatók, az edzőpályák, a csapatok, a vendégek közlekedésének, valamint a szurkolói zóna külső környezetének biztosítására.

Tovább enyhített a határátlépésen Horvátország. A schengeni országokból érkezők a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×