eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Fordulat a bérlakásügyben

A Fidesz-frakció és a kormány megállapodása értelmében csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan támogatják a törvényjavaslatot az atv.hu szerint.

Szerdán kezdődik a parlamentben az általános vita az önkormányzati bérlakások kedvezményes megvásárlását lehetővé tevő kormánypárti törvénymódosító javaslatról. Böröcz László fideszes képviselő a javaslatát azzal indokolta: az a cél, hogy „mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik”.

Minden módosítási javaslatot megfontolunk, és megpróbáljuk meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak – reagált kedden Böröcz László az ATV Híradó megkeresésére, hogy terveznek-e az általa két hete beterjesztett lakástörvény javaslathoz módosításokat. A csatorna oldalán most azt írják, szerda reggel az atv.hu-t fideszes források arról tájékoztatták: Kocsis Máté fideszes frakcióvezető emailben adott tájékoztatást nekik arról, hogy a keddi frakcióülésen elhangzottaknak – és a többségi álláspontnak – megfelelően sikerült megállapodni a kormánnyal ebben a vitás kérdésben.

Eszerint

„a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – meghallgatva és megértve a frakció álláspontját – csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni”

– közölték.

Böröcz László eredeti módosító indítványa szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Böröcz László ötlete kezdetben a budai Vár bérlakásait érintette volna, de aztán a fideszes képviselő kiterjesztette volna a teljes magyarországi önkormányzati bérlakásokra. A tervezetet sok ellenzéki párt és politikus, valamint Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke mellett fideszes polgármesterek is kritizálták:

  • „Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!” – írta párttársának egyebek mellett a Facebookon közzétett nyílt levelében Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere. De szót emelt ellene
  • Cser-Palkovics András, Székesfehérvár első embere („A jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni. Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni.”),
  • Papp László debreceni és
  • Dézsi Csaba András győri polgármester is.

Ugyanakkor kérdés, hogy megnyugtatóan rendezi-e a tervezet a Várnegyed bérlakásproblémáját. Az 1990-es években elindított és sok kritikával illetett rendszer szerint a műemléki épületekben a benne lakókat csak bérleti jog illethet, azt nem lehet értékesíteni, a gyakorlatban mégis sok esetben magas áron cseréltek gazdát. Az ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy a törvénytervezet elfogadása esetén Fideszhez közeli emberekhez, illetve a lakásmaffiához kerülnének ezek a budai vári ingatlanok.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×