eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Takarítócég munkatársa fertőtleníti a lépcsőházi korlátot az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án. Fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az iskolában a héten a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A hétfőtől péntekig tartó takarítás során portalanítanak és felületfertőtlenítést végeznek, különös tekintettel a padlózatra, bútorokra, ajtókra, padokra és székekre. A takarításnál ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek, amelyhez az eszközt a tankerület biztosítja.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az ellenzék az iskolanyitás elhalasztását kéri

Az online oktatás teljes körű fenntartását javasolja a hat párt, valamint hazárdjátékot emleget.

Hat ellenzéki párt egy közös közleményben arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza az óvodák és iskolák hétfői kinyitásáról szóló döntést.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleményben azt írja, hogy a kabinet a jövő hétfőtől több százezer óvodást, alsó tagozatos diákot, szülőt és tanítót tesz ki a koronavírus harmadik, és eddig legveszélyesebb hullámának. Ha úgy nyitnak ki az óvodák és iskolák, hogy a pedagógusoknak még nem megfelelő a védettségi szintjük, akkor sokkal nagyobb az esélye a vírus terjedésének, így a szülők is sokkal kitettebbek a fertőzésnek, mert sok esetben még nem kapták meg az oltást - jelentik ki a közleményben.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint az a megoldás, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a gyerekek távollétét, ha a szülők tartanak attól, hogy gyermekük az iskolából hazaviheti a vírust - emlékeztetnek. Ez azonban hazárdjáték, Orbán Viktor miniszterelnök a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget - jelenti ki a hat ellenzéki párt.

Hozzáteszik, hogy a fertőzöttek és a halottak magas száma miatt a kormánynak kellene döntenie az online oktatás teljes körű fenntartásáról. Úgy fogalmaznak, hogy a kormányfő nem nyújt segítséget, csak a "magának megrendelt" közvélemény-kutatások alapján hozza meg járványügyi intézkedéseit.

A kormány az iskolák és óvodák megnyitásáról ne politikai alapon, vagy "teltházas focimeccseket kergető álmok miatt", hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön, azután, hogy minden azt kérő pedagógus megkapta a második oltást, és eltelt a védettség kialakulásához szükséges idő - összegzik véleményüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×