eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. A megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (j2), Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere (j3), Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere (j4), Kósa Lajos tiszteletbeli elnök (j), valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnöksé(get (b2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről volt szó.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Levelet küldtek a megyei jogú városok a kormánynak

Kormánypárti és ellenzéki polgármesterek is aláírták a segítséget kérő levelet.

Levélet intéztek a kormányhoz, illetve Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez a megyei jogú városok, amelyek közül 12 kormánypárti vezetésű – a január 29-ei keltezésű levél pedig a Népszava birtokába jutott. A városvezetők a válság miatti elvonások miatt kérnek segítséget a kormányzattól.

Az igényelt kormányzati intézkedések:

  • az iparűzési adó bevételének kiesése (30 milliárd forint), ezt kellene kompenzálni
  • likviditási, beruházási hitel önálló felvételi lehetősége (ezt 2012 óta nem engedi a kormány)
  • szabadulási lehetőség a városi sportlétesítményektől, háziorvosi ügyeletek működtetésétől
  • helyi tömegközlekedés megtámogatása
  • emelt összegű normatív és működési támogatások intézményekre.

A levelet Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere és pécsi ellenzéki kollégája, Péterffy Attila, az MJVSZ társelnöke írta alá. Utóbbi a lapnak megerősítette, hogy a levelet konszenzus övezte a szövetségben.

Gulyás Gergely és a városok vezetőinek találkozóira a jövő héten kerülhet sor.

A helyzetre egyébként a Miniszterelnökségi Sajtóiroda már reagált is, írván, "a koronavírus-járvány mintegy 2000 milliárd forinttal csökkentette az állam bevételeit, a közös teherviselésből a kormánynak és az önkormányzatoknak is részt kell vállalni, hogy a lehető legnagyobb mértékben megkímélhessük az embereket és megvédhessük kis- és közepes vállalkozások munkahelyeit a járvány negatív következményeitől".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×