eur:
393.08
usd:
363.55
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2019. december 6-án. Magyarország második világháború előtti utolsó békeéveinek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be a Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet 2020. március 15-ig látogatható tárlata.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kásler Miklós évértékelője: 70 éves lemaradást kellett behozni – videó

Sikeresnek értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2020-as munkáját a miniszter.

Bár a koronavírus-járvány megnehezítette az életet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos olyan rendkívüli intézkedést hozott, amely megkönnyítette az emberek életét - mondta a tárca közösségi oldalára feltöltött évértékelő beszédében Kásler Miklós.

A miniszter példaként említette az örökbefogadás egyszerűsítését, valamint a közoktatásban ingyenessé tett tankönyveket és a gyermekétkeztetés forrásainak bővítését.

„Idén 106 ezer rászoruló általános iskolás diák kapott tanszercsomagot a múlt évinél magasabb, 765 millió forintos kormánytámogatásból” – fogalmazott.

Kásler Miklós emlékeztetett, idén bevezették a módosított Nemzeti alaptantervet (NAT) is.

„Az új Nemzeti alaptanterv minden magyar gyermeknek, lakóhelytől és társadalmi–szociális helyzettől függetlenül ugyanazon lehetőségeket kívánja biztosítani – emelte ki. – Mindnyájunk közös célja, hogy a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok tudásukkal 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek.”

Az egészségügyben is új időszámítás kezdődött, miután 70 éves lemaradást kellett behozni.

„Az orvosok béremelése már januártól életbe lép – jegyezte meg Kásler Miklós –, az első emelt bérüket már februárban kézhez kapják. Majd 2023-ig több lépcsőben tovább emelkedik a fizetésük…” A jogszabály kivezeti a hálapénzt a rendszerből, tette hozzá a tárcavezető, aki beszél az ápolók béremeléséről is.

A miniszter hangsúlyozta, az egészségügy és az oktatási ágazatok után a kulturális dolgozók bérét is emelték, jogviszonyukat pedig munkaviszonnyá alakították. Kásler Miklós beszélt arról is, hogy közös állami–önkormányzati működésű lett nyolc budapesti és harminc vidéki színház. Az állam 16 kiemelt sportágat támogatott 8,5 milliárd forinttal. A felzárkózó sportágakra 400 millió forintot költöttek el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×