eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Országos Vízügyi Főigazgatóság/Romet Robert

Szintet lépett a Ráckevei Duna-ág súlyos olajszennyezési ügye

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve dolgoznak a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágnál a hétvégén történt súlyos olajszennyezés felszámolásán a vízügyes szakemberek.

A szakemberek már felmérték a károk, amelyek súlyos, hiszen 1830 négyzetméteren vannak olajfoltok a nádasban Szigetszentmiklós területén. Csak azért nem érte el a szennyezés a Dunát, mert amikor szombaton megkapták a lakossági jelzést, már másfél óra múlva a helyszínen voltak a vízügyes szakemberek, elrendelték a legmagasabb szintű védelmi készültséget, és még aznap délután merülőfalakkal körbehatárolták a területet, megakadályozva az olajfolt szétterülését – mondta az InfoRádióban Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Hétfőn is folytatódtak a kárelhárítási munkálatok a Ráckevei-Duna-ágnál, a vízügyesek a nemzeti park képviselőivel egyeztettek a helyszínen, mivel a területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll.

Mindezek miatt a kármentesítést úgy végzik, hogy a munkagépek a szennyezéssel érintett területen csak a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de a szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság/Romet Robert
Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság/Romet Robert

A budapestiek mellett már a győri és a szolnoki vízügyesek is a helyszínen dolgoznak és mocsárjáró-nádvágó gépekkel mérik fel a terepet és teszik megmunkálhatóvá. Vasárnap óta vákuumszivattyús eszközök segítségével folyamatosan távolítják el az olajat a víz felszínéről:

hétfőn 4 darab 1000 literes tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal, de bár ez nagy mennyiség, alig látszik egyelőre a környéken, olyan nagy a szennyezés.

A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják. A szennyezés beeresztésének pontos helyét a vízügyes szakemberek ipari búvárok bevonásával is próbálják felderíteni.

Ahonnan nem tudják az olajat a fenti módszerekkel vagy kézi erővel eltávolítani, ott úgynevezett szanolos fertőtlenítést hajtanak végre, ezzel a sárga színű porral szórják be az érintett területet.

A munka hosszadalmas, a hét végéig biztosan eltart. Azt még nem tudják, hogy szükség lesz-e például talajcserére. A környezetvédők szerint akár 20-30 év is lehet, mire rehabilitálódik a terület.

A gépkezelők fokozottan figyelnek arra, hogy az olajjal érintkezett területről ne vigyék át a szennyeződéseket a nem szennyezett részre. A munkagépek a számukra kijelölt munkaterületet nem hagyhatják el, szintén a szennyezés továbbvitelének megakadályozása érdekében.

Az OVF munkatársai figyelembe veszik a nemzeti park szakértőinek véleményét az ideiglenes kármentesítő út kialakításánál is, amelynek építése elkezdődött. Az utat a védekezés végével visszabontják, a területet pedig helyreállítják, ezzel is elősegítve az élővilág rehabilitációját.

  • Az OVF korábbi közlése szerint szombaton érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-Dunába (RSD) torkollik.
  • A bejelentés után a vízügyes szakemberek szombaton 13 órától kezdték meg a szükséges beavatkozásokat.
  • A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – olvasható az OVF korábbi közlésében.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Napjainkban szinte minden napra jut egy-egy fontos űrkilövés, amelyek során ember alkotta szerkezeteket, műholdakat, vagy akár asztronautákat is szállító űrhajókat juttatnak a világűrbe. Egyesek szerint újra fellángolt a hidegháború idejéről ismert "űrverseny", több állam is Földön kívüli égitestekre szeretné eljuttatni saját űrhajósait a közeljövőben. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy mi történik a Föld körüli pályára állított tárgyakkal a fellövésük után. Pedig a bolygónk körül keringő - akár a földi életre is veszélyt jelentő - űrszemét kezelésével egyre nehezebben birkóznak meg az űrkutatók, amelynek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×