Nyitókép: Frauke Riether

Percről percre - minden mai hír a koronavírusról

Infostart
2020. december 14. 09:29
Magyar adatok: 165 halott, már majdnem 200 ezer aktív fertőzött. Orbán Viktor a parlamentben beszélt az oltásokról is, az ellenzék kritizálta. Hitelben úsznak a magyar cégek. A koronavírus-járvány hatásaival évtizedeken át kell együtt élnünk. Donald Trump megváltoztatta az amerikai oltási tervet. Nem kizáró ok a koronavírus-fertőzés az életbiztosításoknál. A járvány legfőbb hírei hétfőn.
2020.12.14. 20:40

Újra a szigort választotta Csehország

A kormány hétfőn úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány romló helyzetének következtében kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban.

2020.12.14. 20:08

Változást kényszeríthet ki a járvány az olasz kormányban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyeztetést kezd a kormánypártokkal hétfő délután a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután viták merültek fel a koronavírus-járvány nyomán elfogadott európai gazdasági helyreállítási alapból érkező források felhasználásáról. A jobboldali ellenzék a választásokban látja a megoldást.

2020.12.14. 19:57

"Szélnek ereszti" az embereket a francia kormány

A koronavírus-járvány miatt hat héttel ezelőtt kihirdetett általános karantén feloldásával párhuzamosan tömeges tesztelési kampányt indított hétfőn a francia kormány négy, fertőzöttnek számító agglomerációban.

2020.12.14. 19:47

Senki sem használja az ingyenes éjszakai parkolókat

Egy százalék alatt van az éjszaka díjmentesen parkolók aránya a Westendnél, a Külügyminisztérium és a Képviselői Irodaház parkolóhelyeit még senki sem használta.

2020.12.14. 19:40

Olaszországban január 6-án indul az oltási kampány

Január 15-én pedig megkezdődik a tömeges vakcinázás - jelentette be Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos hétfőn, miközben a járvány halottainak száma túllépte a 65 ezret. Olaszországba az első fázisban 1,8 millió adag oltóanyag érkezik. Ebből 1,4 milliót az egészségügyi dolgozók kapnak meg, a többit pedig az idősotthonok lakói és dolgozói.

Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A minél szélesebb körű részvételt reklámmal ösztönzik: a sajtóban már látható az oltási kampány videófilmje. A tavaszi újjászületést hirdető vakcinakampány jelképeként a kankalin virágot választották.

2020.12.14. 19:35

Vakcinaszállítás: az egész világon csak 25 ország van felkészülve mindkét módszerre

A mínusz 70 fokot igénylő oltóanyag szállítására csak a világ huszonöt országa van felkészülve.

2020.12.14. 18:52

Elstartolt a nagy projekt, már megvannak az első beoltottak az Egyesült Államokban

Három hónap alatt 100 millió ember kaphatja meg a vakcinát. Már oltanak Kanadában is.

2020.12.14. 18:30

Jön a legnagyobb szigor Londonban, egy új vírusváltozatot is gyanúsítanak a járvány felizzásáért

Londonban a legmagasabb készenléti szint lép életbe szerdán. Az utóbbi időszakban jelentősen megugrott az új fertőződések száma ezekben a térségekben. Szakértői vélemények szerint ezt egy újonnan azonosított koronavírus-változat is okozhatja.

2020.12.14. 17:38

Fontos változások a babaváró hitel igénylésében

Számos változást hozott a veszélyhelyzet bevezetése.

2020.12.14. 16:57

Hitelben úsznak a magyar cégek

Egy év alatt 10,7 százalékos volt az állomány növekedése, amely így már csaknem 10 000 milliárdos.

2020.12.14. 16:44

Orbán Viktor viszonválasza: "a vírus nem én vagyok"

A kormányfő a parlamentben azt mondta, hiába teszi a járványért egy személyben őt felelőssé az ellenzék.

2020.12.14. 16:34

A járvány elleni erőteljesebb harcra szólította fel a kormányt az ellenzék

Uniós vereségről és szégyenteljes eseményekről is beszéltek az ellenzéki pártok képviselői Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása után a Parlamentben. A Fidesz szerint a magyar érdekek képviseletében nem lehet az ellenzékre számítani.

2020.12.14. 16:16

Varga Mihály ismertette a kormány 2021-es finanszírozási tervét

Tovább erősíti az államadósság finanszírozásában a lakosság szerepét a kormány – többek között ez derült ki a pénzügyminiszter beszámolójából.

2020.12.14. 16:01

Rogán Antal: aki nem regisztrál az oltásra, hátrébb kerül a sorban

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egyértelműsítette, hogy miért van szükség a koronavírus-oltás miatti regisztrációra.

2020.12.14. 15:49

Szlovénia bevállalja az enyhítést

A kormány keddtől mégis enyhít néhány koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozáson – karácsonyig.

2020.12.14. 15:11

Igor Matovič: „Először gyűlölködnek, most meg a csodát várják tőlem”

Szlovákiában nagy a kormányon belüli feszültség a koronavírus-járvány kezelése miatt. A már elfogadott stratégia szerint harmadik körben a roma telepeken lakókat, a hajléktalanokat és a menedékkérőket oltják.

2020.12.14. 15:04

Megvan az idei Forma–1-es szazon koronavírus-mérlege

Mintegy 80 ezer koronavírustesztet végeztek el a vasárnap, Abu-Dzabiban zárult Forma-1-es idény során. Ross Brawn, a sorozat 66 éves sportigazgatója hétfői írásában elárulta: a 17 futam alatt kevesebb mint 100 esetben lett pozitív az ellenőrzés, ez 0,11 százalékot jelent. A szakember szerint ez meggyőző statisztika és azt mutatja, hogy a kidolgozott rendszer működött.

Ahhoz, hogy a lerövidített idényt meg tudják egyáltalán rendezni, szigorú intézkedéseket hoztak az F1-ben: különböző buborékokat alakítottak ki, s ezek között tilos volt a kontaktus.

A pilóták közül Sergio Perez és Lance Stroll (mindkettő Racing Point), majd a világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) kapta el a vírust, s kellett ideiglenesen karanténba vonulnia.

2020.12.14. 15:01

Íme "a laboratórium" oltási stratégiája

Ausztria rögzítette, ki, mikor, hogyan kaphat koronavírus elleni védőoltást - ha már lesz vakcina. Viszont nagyon sok az oltásellenes ember.

2020.12.14. 14:50

Teljesen érthető, hogy egekben a légi fuvar ára

A karácsony előtti bevásárlások online-osulása és a koronavírus-vakcinák utazgatása is az okok közt.

2020.12.14. 14:38

Elhunyt Bergendy István

A Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője 81 éves volt.

2020.12.14. 14:02

Rettenetes kísérőjelenséggel jár a koronavírus Németországban

A járvány kitörése óta valamiből sokkal több van, mint a németek szeretnék.

2020.12.14. 14:05

Szingapúr: szabad!

A szingapúri hatóságok engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását, és a városállam azt tervezi, hogy az első oltásokat már az év végén beadják - jelentette be hétfőn Li Hszien Lung kormányfő, hozzátéve, hogy az elsők között szeretne lenni, aki beadatja magának. Arra számítanak, hogy a jövő év harmadik negyedére akár minden lakos - 5,7 millió ember - számára lesz már oltóanyag, amelyet az állampolgárok és a tartósan Szingapúrban élők térítésmentesen kaphatnak majd meg - tette hozzá a kormányfő. Az oltás önkéntes lesz, de az egészségügyben dolgozók, a járványnak más módon kitett alkalmazottak, az idősek és a alapbetegségekkel küszködők elsőbbséget élveznek, és több kormánytag is az először beoltandók között lesz, annak demonstrálására, hogy hisznek a vakcina biztonságosságában - mondta a 68 éves Li. Szingapúr már korán előszerződést kötött a gyártókkal többféle, kísérleti fázisban lévő és ígéretes vakcinára, köztük a Moderna és Sinovac cégekére, és egymilliárd dollár tett félre oltóanyagok vásárlására - közölték korábban a hatóságok. A Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazása elsőként az Egyesült Királyságban kapott hatósági jóváhagyást. Az amerikai Pfizer és a német BioNtech november 18-án azt közölte a világgal, hogy vakcinája hatékonysága 95 százalékos. Azóta már az Egyesült Államok, Kanada, Bahrein és Szaúd-Arábia is engedélyezte. Szingapúrban viszonylag kevés koronavírusos esetet regisztráltak: 58 ezer fertőzöttet találtak eddig, közülük 29-en haltak meg, ami a világ egyik legalacsonyabb halálozási rátája a járványban. (MTI)

2020.12.14. 13:59

A GVH "vírusellenes" termékekre mozdult rá

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tavaszihoz hasonlóan december elején ismét vizsgálta a vírusellenesként hirdetett termékek online kereskedelmét, amelyet már a vírustesztelésre is kiterjesztett - mondta a versenyhivatal elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn. Rigó Csaba Balázs jelezte: megnőtt a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló eszközökkel, kézfertőtlenítőkkel, maszkokkal, tesztekkel kapcsolatos panaszok száma az utóbbi időben. Új jelenség egyebek mellett, hogy a hirdetésekben hivatkoznak állami hatóságok jóváhagyására, habár csak a termék bejelentése történt meg. Találkozott a versenyhivatal olyan esetekkel is, amikor a tanúsítvány a weboldalon nem volt megnyitható, elolvasható. Ezekben az esetben a GVH elindítja a vizsgálatot, és azonnal intézkedik, hogy ezeket a weboldalakat kapcsolják le - ismertette a GVH elnöke. Rigó Csaba Balázs kitért arra is, hogy voltak panaszok az otthon elvégezhető koronavírus-tesztekkel kapcsolatban. Sem az európai uniós, sem a hazai hatóságok nem adtak ki olyan engedélyt, amely azt bizonyítaná, hogy megbízható koronavírus-teszt van otthoni alkalmazásra - hívta fel a figyelmet. A Gazdasági Versenyhivatal az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében ismertette, hogy a decemberi vizsgálat eredménye alapján továbbra is megjelennek kifogásolható gyakorlatok. A GVH több oldalon találkozott olyan állításokkal, amelyek szerint a termékek vírusölő, vírusellenes hatással bírnak, 99,9 százalékos hatékonyságot ígérnek a vírusok ellen, illetve elpusztítják a vírust, vagy baktériumölő, gombaölő és tuberkolózisölő hatással rendelkeznek. Ezek az állítások azt a látszatot kelthetik, hogy a termék különösen hatékony a vírus elleni harcban, ezt azonban valószínűleg nem támasztják alá megfelelő kutatások - közölte a versenyhivatal. A GVH olyan weboldalakkal is találkozott, amelyek esetében valószínűsíthető, hogy a negatív véleményeket a moderátorok törlik. A kizárólag pozitív vélemények közzététele befolyásolja a fogyasztói döntéshozatalt. Az oldalak több esetben nem tüntették fel a termékek gyártóit, forgalmazóit. Így nem derült ki, hogy a fogyasztó pontosan kitől rendelné meg a terméket, illetve kihez tudna fordulni panaszával, kérdéseivel vagy jogai érvényesítése érdekében. A GVH közleményében felhívta a szolgáltatók figyelmét, hogy a jelenlegi járványhelyzetben fokozottan elvárt a fogyasztók tisztességes tájékoztatása. A versenyhivatal arra kéri az online áruházak, illetve egyéb értékesítő oldalak üzemeltetőit, hogy az oldalak kialakításánál és tartalmuknál legyenek különös figyelemmel a GVH által közzétett javaslatokra. A hatóság kéri a hirdetések közzétevőinek együttműködését abban, hogy ha vannak felületeiken a fentiekkel összhangban nem álló értékesítési módszerek, gondoskodjanak a közzététel megszüntetéséről. A versenyhatóság a fogyasztóknak azt tanácsolja, hogy rendelés előtt ellenőrizzék a honlapok megbízhatóságát és az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket is. Emellett érdemes időt szánni a szolgáltatási feltételek megismerésére, és hasznos lehet tárolni a vállalkozással folytatott levelezést is, a rendelés folyamatáról pedig képernyőmentéseket készíteni. (MTI)

2020.12.14. 13:59

Orbán Viktor: december utolsó napjaiban jön a vakcina

A magyar kormány a migrációs és a gender akciótervet is el fogja utasítani az EU-ban – mondta a parlamentben hétfőn napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök, s kiderült az is, kik kapnak legelőször a koronavírus elleni védőoltásból.

2020.12.14. 13:20

Koronavírus – nem csak „minden jó” volt a Mikulás zsákjában

75 embert fertőződött meg egy belgiumi idősek otthonában.

2020.12.14. 13:04

Koronavírus: a férfibetegek esélye háromszoros az intenzív kezelésre

A mortalitás is valamivel nagyobb a megfertőződött férfiak körében egy friss kutatás eredményei szerint.

2020.12.14. 11:58

Koronavírus: Oroszországban újabb csoportokat oltanak

Hétfőtől az okmányirodák, a kulturális intézmények és a kiskereskedelmi alkalmazottak is feliratkozhatnak a koronavírus elleni védőoltásra Moszkvában.

2020.12.14. 11:35

Hová tűntek a koraszülött babák a karantén ideje alatt?

Világszerte jelentős visszaesés tapasztalható a koraszülöttek számában.

2020.12.14. 11:27

A tömeges közigazgatási tesztelésen 1,97 százalék volt a fertőzöttek aránya

A célzott tesztelés harmadik hetén a közigazgatásban 62 ezer, az egészségügyben 24 ezer ember vett részt a mintavételen, a legalacsonyabb fertőzöttséget a kormányablakokban dolgozóknál észlelték – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. A tömeges tesztelési kampány nem folytatódik.

2020.12.14. 11:02

Így lesz szék az eldobott maszkok újrahasznosításából

Egy bútorttervezést tanuló fiatal koreai eldobott maszkok ezreit hasznosítja újra, ezzel is csökkentve a járvány okozta hatalmas mértékű környezetterhelést.

2020.12.14. 10:38

Nem kizáró ok a koronavírus-fertőzés az életbiztosításoknál

A biztosítótársaságok jellemzően kifizetik a koronavírus-fertőzésben elhunytak életbiztosítását, sőt több biztosító a járványhelyzet idején az ügyfelek szempontjából kedvezően változtatott a szerződéses feltételeken.

2020.12.14. 10:18

Rövidült a karanténidő Nagy-Britanniában

Eddig két hét volt. A Magyarországról érkezőkre nézve is egyértelmű a szabály.

2020.12.14. 09:55

Akár Szerbia is megnézheti magát

Szigorúbb intézkedésekre lehet számítani a koronavírus-járvány miatt a következő néhány hétben Szerbiában, mert az eddigi megelőző intézkedések kevésnek bizonyultak - hangzott el az RTS szerb közszolgálati televízió hétfő reggeli híradójában. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagjai kijelentették: hétfőn újabb intézkedéseket hoznak, és nem kizárható az sem, hogy amellett, hogy a külföldről érkezőknek negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk az országba lépéskor, vagy karanténba kell vonulniuk, újra éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be az ország területén. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 4995-tel 266 432-re, Koszovóban 462-vel 46 580-ra, Észak-Macedóniában 613-mal 73 638-ra, Montenegróban 478-cal 41 426-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 811-gyel 101 117-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 56-tal 2331-re, Koszovóban 12-vel 1198-ra, Észak-Macedóniában 25-tel 2121-re, Montenegróban néggyel 582-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 34-gyel 3336-ra nőtt. (MTI)

2020.12.14. 09:30

Hétfői adatok: 165 halott, már majdnem 200 ezer aktív fertőzött

A 3470 új fertőzöttel már 283 ezer a hazai koronavírusosok száma, vasárnap elhunyt 165 újabb beteg.

2020.12.14. 09:28

Lázár János elárulta, megfertőződött a koronavírussal

A családjával három hetet töltött karanténban a kormánybiztos, aki rendet rak a teniszszövetségben is.

2020.12.14. 09:20

Együtt szurkolhatunk a BL-ben a vízilabdázóknak - csak máshogy

Keddtől csütörtökig Budapesten a Duna Arénában kezdődik a LEN Bajnokok Ligája-idény.

2020.12.14. 09:18

Donald Trump megváltoztatta az amerikai oltási tervet

Egyelőre nem oltatja be magát (sem) a koronavírus-fertőzésen egyébként már átesett elnök.

2020.12.14. 09:10

Bejelentéseket tesz az operatív törzs - élőben az InfoRádióban és az Infostarton

Az online sajtótájékoztató hétfőn a leggyakoribb időpontban kezdődik a tervek szerint.

2020.12.14. 09:08

Ausztria: a nagy többség mondott nemet a tömeges tesztelésre

Bécsben csak mindent hetedik ember élt a lehetőséggel, a kormány azt szerette volna, ha a karácsonyt az eredmények alapján tudják tervezni.

2020.12.14. 09:07

A járvány egyetlen pozitív hatása - Kína a kivétel

A második világháború óta sosem csökkent egy év alatt annyit a globális szén-dioxid-kibocsátás, mint az idén az új típusú koronavírus okozta világjárvány miatt.

2020.12.14. 09:00

A koronavírus-járvány hatásaival évtizedeken át kell együtt élnünk

A hosszú Covidnál sokkal tovább tartó és jelentősebb utóhatásokkal is bír majd feltehetően a koronavírus-járvány.