eur:
397.09
usd:
356.41
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Íme "a laboratórium" oltási stratégiája

Ausztria rögzítette, ki, mikor, hogyan kaphat koronavírus elleni védőoltást – ha már lesz vakcina. Viszont nagyon sok az oltásellenes ember.

Alacsony az osztrákok hajlandósága arra, hogy beoltassák magukat a világjárványt okozó új koronavírus ellen - állapítja meg a Peter Hajek közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése, miközben osztrák politikusok az oltás esetlegesen kötelezővé tételéről vitáznak.

A Hajek intézet negyedévente készített "Ausztria Trend" elnevezésű felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonyosan beoltatná magát, ezzel szemben 29 százalék biztosan nem. A bizonytalankodók 17 százaléka inkább a nem felé hajlik, míg 23 százalékuk a talán választ jelölte meg. A megkérdezettek 11 százaléka egyáltalán nem tudta vagy nem akarta eldönteni, mit szeretne.

A közvélemény-kutató az adatokból arra a következtetésre jutott, hogy jelen állás szerint a lakosság mintegy 30 százaléka lenne mozgósítható az oltásra. Ezzel szemben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter többször hangsúlyozta, hogy minimum 50 százalék átoltottság kellene ahhoz, hogy kialakuljon a vírussal szembeni védettség a társadalomban.

Eközben politikai

vita is zajlik Ausztriában az oltás esetleges kötelezővé tételéről.

"Én a kötelező oltás mellett vagyok" - fogalmazott Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományfőnök vasárnap az ORF közszolgálati televízióban. A többség azonban elveti ezt, és csakis önkéntes alapon képzeli el a lakosság beoltását. "Tudatos munkával növelhetjük az oltási hajlandóságot" - jelentette ki Peter Hacker, Bécs egészségügyi tanácsosa.

A lakosság túlnyomó többsége, 83 százaléka a kötelező oltás ellen foglalt állást a Hajek közvélemény-kutató adatai szerint.

Az osztrák egészségügyi minisztérium a hétvégén közzétette a kormány hivatalos oltási stratégiáját. Eszerint a januári kampánykezdés első 250 ezer dózis oltóanyagával, amelyet a Biontech/Pfizer német-amerikai gyógyszergyártó páros készítményéből kötöttek le, az ápolási és idősotthonok lakóit, továbbá az egészségügyi intézmények legnagyobb kockázatnak kitett dolgozóit oltanák be.

A Moderna amerikai gyógyszergyár remények szerint január második felében Ausztriába érkező 200 ezres oltóanyag-szállítmányából a kórházak teljes személyzete és a lakosság magas veszélyeztetettségű része lenne beoltható,

mások mellett a többes krónikus betegséggel küzdők. A harmadik, kétmillió dózisból álló szállítmányt február és április között várják az AstraZeneca brit gyógyszergyártótól, ebből a 65 év felettieket és a "kritikus infrastruktúrában" dolgozókat kívánják beoltani.

Utána, a nyár folyamán következne a lakosság teljes körű beoltása - foglalta össze a terveket a Der Standard osztrák napilap.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2588 újabb embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 322 588 esetet regisztráltak. Koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 3479, az intenzív kezelésre szorulók 594-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 57-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel meghaladja már a 4500-at.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×