eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Senki sem használja az ingyenes éjszakai parkolókat

Egy százalék alatt van az éjszaka díjmentesen parkolók aránya a Westendnél, a Külügyminisztérium és a Képviselői Irodaház parkolóhelyeit még senki sem használta.

A kormány második hullámos járványügyi intézkedéseinek egyike – a tavaszi döntést megismételve – ismét ingyenessé tette az addig fizetős közterületi parkolóhelyeket. Ennek következményeként a belvárosok napközben belefulladtak az autótengerbe, Karácsony Gergely főpolgármester, felhívással fordult a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 19 és reggel 6 között.

Pár napon belül lépett a kormány és 19 órától 7 óráig ingyenes parkolóhelyek biztosítására kötelezte a kereskedelmi célú intézmények és a költségvetési szervek vezetőit november 23-án 19 órától.

A Vezess megkérdezett több olyan magáncéget és állami intézményt, amelyek Budapest legzsúfoltabb részein rendelkeznek parkolókkal.A Westend arról számolt be, hogy napi szinten csak néhány olyan autós látogatója van, aki kizárólag este 19 és reggel 7 között használja a parkolót. Az arányuk csak ezrelékben mérhető az ország egyik legnagyobb parkolójában, pedig a belváros tőszomszédságában található, és délelőtt 11-ig ingyen parkolhatnának védett, akár fedett helyen. Az üzemeltetőnek milliós nagyságrendű bevételkiesést okoz, hogy a karácsony előtt bevásárlási szezonban már 19 órától ingyenes a parkolás.

Az V. kerületi Bankcenter alatti négyszintes mélygarázsát üzemeltetőjének „nincs tapasztalata” este ingyen betérőkről, a budai Allee pedig mindössze annyit válaszolt, hogy „tájékoztatja” az autósokat a változásról.

Az állami intézmények felszíni parkolóit is használhatják az autósok. A képviselői Irodaház parkolóját – vélhetően a lakóépületektől való távolság miatt – eddig nem kívánta senki igénybe venni. Hasonló tapasztalatokról számolt be a budai oldalon működő Külgazdasági és Külügyminisztérium is. Szabaddá tették a felszíni parkolóhelyeket, de az első héten elenyésző számú gépjármű vette igénybe ezt a lehetőséget.

A hét óra előtt nem távozó autósok a Westendben fizetik a napközbeni díjat, hasonló a helyzet a többi kereskedelmi célú mélygarázsban, parkolóházban, bevásárlóközpontban. Rosszabbul járhatnak az állami intézmények helyeit reggel 7 után még mindig foglaló autósok: a külügynél a Készenléti Rendőrség munkatársai intézkednek, míg a Képviselői Irodaháznál az Országgyűlési Őrség.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×