eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Óriási feladat a vakcinák eljuttatása az oltópontokra

A mínusz 70 fokot igénylő oltóanyag szállítására csak a világ huszonöt országa van felkészülve.

Világszerte mintegy nyolcmilliárd adag koronavírus elleni vakcinát kell eljuttatni az oltóközpontokba, felerészben légi úton – mondta Balkányi Ákos, az Envirotainer globális menedzsere a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Gyógyszeripari Tagozatának konferenciáján.

A vakcinák érzékenyek a hőmérsékletre, a 70 százalékukat 2–8 Celsius-fok között, a többit mínusz 70 fokon kell szállítani. Ehhez a cargocégeknek rendelkezniük kell szükséges mennyiségű speciális konténerrel – írja a vg.hu.

Az Envirotainer által kifejlesztett, úgynevezett aktív konténerekben folyamatosan biztosítható az oltóanyagnak megfelelő hőmérséklet, és 35 százalékos extra rakodókapacitással is rendelkeznek. Kétmillió vakcina szállításához általában nyolc repülőgépre lenne szükség, a cég speciális konténereinek használatával azonban elég négy, a szállítás az utóbbival költséghatékonyabb. Az Envirotainer tavaly 130 országba 630 millió adag gyógyszert szállított, és mintegy 600 gyógyszercéggel áll kapcsolatban.

Pandémia idején a gyógyszeripar azzal küzd leginkább, hogy nehezen talál fuvareszközt, ha pedig talál, akkor nagyon drága a szállítás.

A DHL-nek is kihívás a vakcina továbbítása. A mínusz 70 fokot igénylő oltóanyag szállítására – ez a Pfizer–BioNTech-termék – a világ huszonöt országa van felkészülve Fekete Marietta, a DHL vezető munkatársa szerint, míg magasabb hőmérsékleten hatvan országban tudnak vakcinát továbbítani.

Szállítmányozói szempontból a legfontosabb a hűtési lánc fenntartása, ami a logisztikai iparágat is hatalmas próbatétel elé állítja – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×