eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Védőmaszkos gyalogos Londonban 2020. október 29-én. Egy friss tanulmány szerint Nagy-Britanniában a koronavírusos fertőzöttek száma kilenc naponta duplázódik, és jelenleg 96 ezren kapják el naponta a vírust az országban.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Egy új vírusváltozatot is gyanúsítanak a járvány londoni felizzásáért

A koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú angliai készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe szerdától Londonban és néhány környező megyében, miután az utóbbi időszakban jelentősen megugrott az új fertőződések száma ezekben a térségekben. Szakértői vélemények szerint ezt egy újonnan azonosított koronavírus-változat is okozhatja, bár a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a variáns nem veszélyesebb a koronavírus eddig ismert típusainál.

Az intézkedés alapján, amelyről Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfőn tájékoztatta a londoni választókerületek alsóházi képviselőit, az érintett térségekben be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

Emellett

a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában.

A stadionokban rendezett sporteseményeket csak közönség nélkül lehet megtartani. A kormány emellett azt kéri a legmagasabb készültségi szint hatálya alá sorolt területek lakóitól, hogy lehetőleg ne hagyják el azokat a térségeket, amelyekre az intézkedés vonatkozik, és ezekbe a térségekbe a máshol élők ne utazzanak be.

A boltok, a fodrászatok, az edzőtermek ugyanakkor nyitva maradhatnak, és a csütörtökön kezdődő téli szünetig az iskolákat sem zárják be.

A szerdán nulla órától életbe lépő szigorított korlátozás Londonra és a vele északról határos Hertfordshire, illetve a főváros keleti határában fekvő Essex megyék egyes térségeire terjed ki.

A szigorításoktól érintett országrészekben hozzávetőleg 9 millióan élnek.

Matt Hancock, aki hétfő délután részletesen is tájékoztatta az alsóházat az intézkedésről, elmondta: brit szakértők az elmúlt néhány napban a koronavírus új változatát azonosították, és az elsődleges vizsgálatok alapján nem kizárható, hogy a járvány délkelet-angliai terjedésének gyorsulását ez a variáns okozza.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hasonló koronavírus-variánsokat az elmúlt hónapokban más országokban is kimutattak.

A brit kormány mindazonáltal értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) a Nagy-Britannián belül elsősorban Dél-Angliában észlelt új variáns azonosításáról, és az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői folyamatosan vizsgálják ezt a koronavírus-változatot a brit védelmi minisztérium Porton Down városában - Anglia délnyugati térségében - működő vegyi és biológiai kutatóintézetében.

Matt Hancock hétfői alsóházi tájékoztatójában kiemelte:

a vizsgálatok alapján semmi nem utal arra, hogy ez a koronavírus-változat az eddig ismert variásnál nagyobb valószínűséggel okozna súlyos megbetegedést,

és a legutóbbi egybehangzó klinikai szakértői vélemények szerint nagyon valószínűtlen, hogy ez a típus ne reagálna a koronavírus elleni oltóanyagokra.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a délkelet-angliai országrészekben azért volt szükség a járványkészültség soron kívüli szigorítására, mert ezekben a térségekben exponenciális ütemben emelkedik - egyes régiókban hétnaponta megkétszereződik - a naponta kimutatott új fertőződések száma.

Hancock hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a múlt héten kezdődött és egyre nagyobb térségekre kiterjedő nagy-britanniai oltási kampány "elhozza a szabadulást" a járvány igája alól. Időbe telik azonban, mire az oltások hatása országosan érezhetővé válik, és addig ki kell tartani a korlátozások mellett - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×