eur:
393.13
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Berlin, 2017. június 8.Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Soros György szerint a vétó csak blöff volt, aminek Angela Merkel bedőlt

A Project Syndicate oldalára írt véleménycikket a csütörtökön elfogadott uniós költségvetés és helyreállítási alap apropóján Soros György magyar származású amerikai üzletember.

Soros György a Merkel megadásának ára a magyar és lengyel zsarolásra címet adta írásának, amelyben úgy fogalmaz: Európa egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe, amire az EU vezetése rossz kompromisszummal válaszolt – írja a 24.hu.

„Orbán Viktor miniszterelnök magyarországi kleptokratikus rendszere és kisebb részben Lengyelországban az illiberális Jog és Igazságosság (PiS) kormánya szemtelenül vitatja azokat az értékeket, amelyekre az Európai Unió épült. Ha provokációjukat legitim politikai álláspontként kezelik, amely elismerést és kompromisszumos megoldást érdemel, akkor csak – masszívan – növelik azokat a kockázatokat, amelyekkel az EU most szembenéz” – magyar származású amerikai üzletember.

Hozzáteszi:

„Azt is megértem, hogy a német kancellár miért nem akarja, hogy Magyarország az ő felügyelete alatt jelentse be az EU-ból való kilépési szándékát. Állítólag erre készült Orbán

a napokban, mert nem engedheti meg magának, hogy rendszere korrupciójának mértékét leleplezzék” – írja Soros, aki szerint a jogállamisági kitétel pedig pont ezt tette volna lehetővé.

Az üzletember szerint a magyar miniszterelnök részéről kétségbeesett hazárdjáték volt azzal fenyegetni, hogy megtorpedózzák az EU pénzügyeit a költségvetés vétójával. De ez egy olyan blöff volt, aminek Merkelék bedőltek.

„Az a megállapodás, amelyet Németország kötött az EU két szélhámos tagállamával, lehető legrosszabb az összes lehetséges változat közül. A javasolt kompromisszum széles körben kiszivárogtatott szövegének – amelyet be kell ágyazni az Európai Tanács e heti ülésének zárónyilatkozatába –, három alapvető hibája van” – véli Soros, aki szerint ezek a következők:

  • a megállapodás legyengíti a jogállamisági mechanizmust,
  • amelynek életbe lépése akár két évet is csúszhat, ami jó hír Orbán számára, hiszen azt jelentheti, hogy csak a 2022-es választás után lép majd életbe.
  • Az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat veszélyes precedenst teremt: az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maguk értelmezhessék és végrehajthassák a megszavazott EU-s törvényeket.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×