eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Tokár Géza felvidéki politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivőjének ítélték a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány Lőrincz Csaba-díját.

A kiemelkedő nemzetpolitikai tevékenységéért adható elismerés átadásán a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott szerdai ünnepségen az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a díjazott tevékenységére is utalva azt hangoztatta, hogy az elmúlt évtizedben a nemzetpolitika szakpolitikává vált.

Németh Zsolt a rendezvényen mutatta be a 2008-ban elhunyt Lőrincz Csaba erdélyi származású külpolitikai szakértőnek emléket állító Nemzetpolitika a változó világban című könyvet. A kötet a 2009-2019 közötti díjazottakról ad áttekintést, valamint ismerteti a nemzetpolitika jelenéről, jövőjéről szóló gondolataikat.

A fideszes politikus a kiadványt méltatva azt mondta, aktualitása miatt akár tankönyv is lehetne, és őszinte, szókimondó gondolataival útmutatóul szolgálhat a döntéshozóknak. Úgy vélte, Lőrincz Csabánál ma sem lehetne jobb névadót találni egy nemzetpolitikai szakmai díjnak.

Utalt arra, hogy a díj névadójának legfontosabb alkotása a határon túli magyarság szülőföldjén való megmaradását célzó kedvezménytörvény volt, amelyet az Országgyűlés 2001-ben fogadott el.

Az idei díjazott, a komáromi születésű Tokár Géza egyebek mellett szerepet vállalt az MKP és a Híd párt, valamint a kerekasztal között megszülető Szlovákiai Magyar Alapdokumentum kidolgozásában és aláírásában, a kisiskolák tervezett bezárása ellen indított magyar aktivitások megszületésében és összehangolásában, a Malina Hedviggel való bánásmód kapcsán született tüntetés megszervezésében - áll egyebek mellett a díjátadásra kiadott ismertetőben.

Németh Zsolt a felvidéki díjazott kapcsán arról beszélt, hogy a szlovákok az elmúlt időszakban sikeresek voltak és "Szlovákia alapvetően sikeres ország". Szerinte ennek a helyzetnek számos előnye is van a felvidéki magyarok számára, hiszen könnyű egy sikeres ország részeként a szülőföldön otthon maradni, ugyanakkor ennek veszélye is van; az assszimiláció.

"Az asszimiláció mindaddig durván fogja tizedelni a felvidéki magyarokat, amíg saját szemükben saját közösségük és Magyarország nem lesz legalább annyira sikeres, mint a szlovák többség, illetve Szlovákia maga. Ez nagyon magasra helyezett léc, de a megmaradáshoz ezt kell megugrani, sikertörténetté kell tenni a felvidéki magyarságot, sikeres közösséggé egy sikeres országban" - mondta. Hozzátette: ebben kívánják támogatni őket, és ezért van szükség olyan elkötelezett fiatal vezetőkre, mint a mostani díjazott, Tokár Géza.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt hangoztatta, hogy a magyar jelenlétnek mindenhol "élőnek és elevennek" kell lennie, ehhez a feladathoz egyszerre kell támaszkodni az évszázadok alatt felhalmozott politikai bölcsességre és tudásra, és a kor igényeihez is kell igazítani azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×