eur:
394.61
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszél az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. február 3-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Benkő Tibor: a Magyar Honvédségnek a térség egyik meghatározó haderejévé kell válni

A honvédelmi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén, éves meghallgatásán a haderőfejlesztés mellett arról is beszélt, mi a legfontosabb a keleti fenyegetettséggel, vagyis Oroszországgal szembeni védekezésben.

Ütemterv szerint halad a haderőfejlesztés. A Magyar Honvédségnek a térség egyik meghatározó haderejévé kell válni, hogy Közép-Európa békéjét, biztonságát és stabilitását garantálni lehessen. Ehhez technikai fejlesztésre van szükség, ami a honvédelmi és haderőfejlesztési programban pontosan elkészített tervek és elgondolások alapján és megfelelő anyagi támogatás mellett zajlik - fejtette ki Benkő Tibor.

Felidézte: a program 2017-ben indult Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program néven. Az viszont folyamatosan bővül, alkalmazkodva az újabb kihívásokhoz. Így már 2030-2032-es kitekintéssel folyik a tervezés.

A biztonsági környezet negatív irányba változik.

Nagy kihívást jelentenek a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika különböző térségeiben az instabil, működésképtelenné vált államok. Úgy vélik, ez okozza a tömeges illegális migrációt is. Számtalan példa azt mutatja, hogy ezek az események veszélyt jelentenek a nyugati civilizációra - jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Úgy értékelt: Magyarország 2015 óta nagy erőfeszítéssel, hatékonyan kezeli az illegális migrációs helyzetet. A jogi határzár működése óta a Magyar Honvédség - a Belügyminisztérium igényei alapján - közreműködőként van jelen Magyarország határain. Ez tavaly is kiemelt feladat volt, mintegy 11 ezer katona vett részt határbiztosítási, és -ellenőrzési feladatokban.

Ahogy a NATO biztonság- és védelempolitikai előrejelzése, úgy Magyarország is keleti és déli fenyegetettséggel számol.

A keleti fenyegetettséggel, vagyis Oroszországgal szembeni védekezésben fontos az elrettentés, de a párbeszédet is folytatni kell.

A déli fenyegetettség komplex kihívást jelent a NATO tagállamok, köztük Magyarország számára is - emelte ki.

Felhívta a figyelmet, hogy a keleti és a déli fenyegetettség metszetében ott van Közép-Európa és Magyarország. Ezért döntöttek arról, hogy felállítanak egy közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokságot. A Székesfehérvárra települt parancsnoksághoz már Horvátország is csatlakozott.

A miniszter viszont hozzátette: a térség biztonságának és stabilitásának fenntartása érdekében emellett egy különleges műveleti erő komponens vezető elemére is szükség van. A szolnoki parancsnokság létrehozása - Benkő Tibor szerint - 2019 egyik legsikeresebb többnemzeti együttműködése volt.

Járvány, orosz érdekek, migráció

A kérdések között Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke elsősorban az orosz fenyegetettségről kérdezett, milyen kockázatot jelenthet, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette: Szerbiában nyit irodát.

Benkő Tibor azt mondta: Oroszország érdeke, hogy ne engedje Szerbiát az euro-atlanti térséghez csatlakozni. Azt is tudni, hogy Szerbia további védelmi együttműködést tervez Oroszországgal, de nyugati technikákkal is fejleszt. Magyarországnak minden - gazdasági, katonai és egyéb - területen olyan politikát kell folytatnia, hogy Szerbiát biztosítsák, nem csak egyirányú mozgástere van Oroszország felé. Segíteni kell Szerbiát az Európai Unióhoz való csatlakozásban - mondta a miniszter.

Szintén kérdésre válaszolva Benkő Tibor felsorolta: a magyar katonák a koronavírus-járvány miatt is segítettek az ország határainak biztosításában. Továbbá - egyebek mellett - fontos feladatuk volt a különböző intézmények fertőtlenítése. A járvány első hullámában több mint ezer helyen végeztek fertőtlenítést a katonák.

Most az őszi szünetben összesen 59 intézményben - iskolákban, óvodákban - fertőtlenítenek. A katonák a továbbiakban is rendelkezésre állnak a járvány elleni védekezésben.

Az illegális migráció rendkívül veszélyes, a nyugati civilizációra is nagy hatása lehet. Ezért a Belügyminisztérium a továbbiakban is számíthat a katonák segítségére a határvédelmi feladatokban.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×