eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Járványhatás: összeállnak a szakszervezetek, hátha így jobban hallják őket

Öt szakszervezeti konföderáció közös nyilatkozatban kéri a kormányt arra, hogy folytasson szakértői szintű egyeztetéseket az iskolakezdéssel kapcsolatos problémákról, majd a középtávú gazdaságvédelmi és gazdaságélénkítési kérdésekről.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy

nem konzultációt, hanem valódi érdekegyeztetést

kezdeményeznek. Mint mondta, ennek megvan az a két országos szintű szervezeti kerete, melyek meghatározzák, hogy a munkaadók, a munkavállalók és a kormány milyen metodika szerint kell, hogy egyeztessen bizonyos kérdésekben.

Csóti Csaba azt mondta, ezek között az intézményes keretek között a kormány nem kezdeményezett egyeztetést a munkavállalókkal, ezeken a kereteken kívül a munkáltatókkal folytat egyeztetést arról, hogy a koronavírus második hullámában a járványveszélyből következő gazdasági károkat, visszaeséseket hogyan lehet mérsékelni.

Az öt szakszervezeti konföderáció úgy látja, hogy jelen pillanatban a kormányzat nem tárgyal a munkavállalók képviselőivel, holott látszik a járvány első hulláma idején az állásukat vesztettek, a bértámogatás, illetve egy sor társadalombiztosítási és egészségbiztosítási kérdés kapcsán, hogy ezekről egyeztetni kell ahhoz, hogy

ne a munkavállalók terhére kezeljék ezeket a gazdasági problémákat.

Mint példaként mondta, tárgyalni kell az intézményesített kereteken belül arról, hogy az esetleges újrainduló járvány idején a gyermekükkel otthonmaradók számára milyen ellátást biztosítanak és hogyan tudják ezt megoldani a magánszférában egy esetleges bértámogatáson keresztül.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke átfogó stratégiát sürgetett, mert véleményük szerint a járvány első hulláma idején alkalmazott megoldás csak részben volt megfelelő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×