eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Fővárosi Idősügyi Tanácsot állítanak fel

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezető a közgyűlés előtt arról beszélt, hogy a mai nap Budapest fekete napja lesz.

Az idősek - nyugdíjasok és közvetlenül a nyugdíj előtt állók - életkorukból adódó problémáik kezelésére, életminőségük javítása érdekében Fővárosi Idősügyi Tanács (FIT) létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén.

A Gy. Németh Erzsébet és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták.

Az október 1-jén hatályba lépő rendelet szerint a FIT "a fővárosi önkormányzat, az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és az időseket érintő ügyekkel foglalkozó elismert szakértők közötti konzultációk és tárgyalások folyamatosan működő egyeztető fóruma".

A testület feladata az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, intézkedések megvalósítása, az önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő ügyekben a kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése, valamint javaslatok és döntési alternatívák vizsgálata.

A FIT véleményezi a munka világának időseket érintő szegmenseit, a nyugdíjpolitikát, a fővárosi közgyűlési és bizottsági, valamint főpolgármesteri döntések tervezetét, nyomon követi és elemzi Budapest idősügyi helyzetét, a fővárosi nyugdíjasok életkörülményeit, lehetőségeit, az idősotthonok helyzetét, viszonyait. A testület továbbá megvitatja a nyugdíjas- és idősügyi, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő fővárosi önkormányzati stratégiákat, koncepciókat, illetve a gazdasággal, a társadalompolitikával, az idősek életminőségével összefüggő alapvető kérdéseket.

A kétoldalú egyeztető fórum civil oldalának tagja lehet olyan szervezet, amely az idősek önszerveződéseit képviseli, legalább a kerületi önkormányzatok ötödében működik, igazolt tagsággal rendelkezik, és a tagsága legalább negyedévente találkozik a szervezet vezetőivel. A testület munkájában tanácskozási joggal részt vesznek a tárgyalásra kerülő napirendek elismert szakértői.

A FIT ülését a főpolgármester vagy az általa megbízott főpolgármester-helyettes hívja össze és vezeti.

Horváth Csaba: újabb elvonás

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlésnek újabb 12 milliárd forintos kormányzati elvonást kell átvezetnie a könyvein, miután a kormány "szolidaritási sarc" címén már összesen 22 milliárd forintot vett el a várostól - mondta a szocialisták budapesti frakcióvezetője a közgyűlés előtt.

Horváth Csaba úgy fogalmazott, a mai nap Budapest fekete napja lesz, jövőre azonban még magasabb, 40 milliárd forintos lehet a kormányzati elvonás mértéke, ami több, mint a teljes éves útfelújítási keretösszeg ötszöröse.

Kiemelte, jövőre emiatt nagyon sok beruházás fog elmaradni és megtorpanhat a BKV járműparkjának megújítási folyamata is. "Ez egyfajta bosszú" a kormány részéről a tavaly őszi önkormányzati választás után - mondta az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Hangsúlyozta, miközben a kormány terveiben sok mindenre van pénz Budapesten, például vadászati kiállításra 50 milliárd forint, addig az önkormányzatokat el kívánják lehetetleníteni.

Az ellenzéknek éppen ezért nincs más lehetősége, minthogy 2022-ig elősegítse a kormány távozását - tette hozzá.

Az MSZP politikusa bejelentette továbbá, hogy a közgyűlés napközben mintegy 6 milliárd forint értékben biztosíthat forrást a 3-as metró akadálymentesítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×