eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay.com

Egészségügy: fontos döntéseket hozott a főváros

Kétmilliárd forintot szavazott meg ülésén a daganatszűrések várólistájának csökkentésére a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők egyhangúlag támogatták a javaslatot, amelynek köszönhetően októbertől tíz napon belül megszülethet az érintett páciensek diagnózisa Budapesten. Az ehhez szükséges pénzt az állam biztosítja.

Kétmilliárd forintos központi költségvetési támogatás biztosításával a daganatgyanús megbetegedések esetében csökken a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási idő októbertől Budapesten, így a diagnózis tíz napon belül elkészül majd - az erről szóló előterjesztést csütörtöki rendkívüli ülésén fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte javaslatot egyhangúlag támogatták a képviselők.

A testület jóváhagyta a várólisták csökkentésére irányuló központi támogatás felosztását és program megvalósítása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap, valamint a fővárosi önkormányzat közötti együttműködési megállapodást.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester a napirend vitájában arról beszélt, hogy a várólisták csökkentésére szánt pénzt a kormány biztosítja a főváros számára. Mint mondta, a pénz biztos jó helyre kerül, de az előterjesztés kapcsán több képviselőtársához hasonlóan kritizálta Havasi Gábor munkáját.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester kiválónak nevezte az előterjesztést, és szerinte a kormány szívesen nyújtott 50 milliárdos támogatást az egészségügyi programhoz. Mindez

arra mutat példát, hogy a kormány és a főváros képes együttműködni

- mondta.

László Imre (DK) XI. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a napirendi pont rávilágít arra, ami a magyar egészségügyet jellemzi. A főváros tulajdonképpen átveszi a kormány feladatát - mondta.

Baranyi Krisztina (független), a IX. kerület polgármestere felszólalásában azt vetette fel, ha a kétmilliárd forintos pluszköltségből egy évig el lehet tüntetni a várólistákat Budapesten, akkor miért van az, hogy országosan emberek halnak meg, mert nem jutnak megfelelő vizsgálatokhoz?

Havasi Gábor (Momentum) visszautasította a munkáját ért kritikákat, majd Karácsony Gergely főpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a javaslat elkészítésében, és azt mondta, hogy Havasi Gábor kiváló munkát végzett.

Karácsony Gergely a várólisták csökkentését bejelentő szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormánnyal történt megállapodás értelmében egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot kapott a főváros az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges beruházások támogatásáért cserébe. Az összeg jelentős részét a kerületek a járóbeteg-ellátásban használják majd fel, kisebbik részét pedig a daganatos nagydiagnosztikai vizsgálatok várólistáinak megszüntetése érdekében - mondta akkor a főpolgármester.

Havasi Gábor szerdán azt közölte, 2 milliárd forintot fordítanak a célra, és

az összegből 31 770 CT-, valamint 9846 MR-vizsgálatot vásárolnak.

Ez az onkológiai iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálatok 88 százalékos, az MR-vizsgálatok 62 százalékos bővülését jelenti. Garantálni fogják, hogy hét napon belül elvégzik a velük szerződésben álló szolgáltatók a szükséges vizsgálatokat, és további három munkanapon belül elkészülnek a leletek - mondta.

Többlettámogatás járványkezelésre szociális intézményeknek

A koronavírus-járvány második hullámára való felkészülés jegyében a fővárosi fenntartású idősotthonok és a hajléktalanellátó intézmények 373,5 millió forintos többlettámogatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. A Karácsony Gergely főpolgármester jegyezte előterjesztés egyhangúlag támogatták a képviselők. A fővárosi önkormányzat fenntartásában 11 idősotthon működik 28 telephellyel. A bentlakásos szakosított ellátás biztosítására 3925 engedélyezett férőhely áll rendelkezésre.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei naponta csaknem háromezer hajléktalan embernek nyújt szociális szolgáltatásokat. Közülük mintegy kétezer ember számára biztosítanak lakhatási lehetőséget éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállásokon, valamint a családok átmeneti otthonában - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Óbudai-sziget

A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi az Óbudai-sziget árvízvédelmi beruházásra vonatkozó kormányhatározat hatályon kívül helyezését a beavatkozás aránytalanságára hivatkozva. A Karácsony Gergely főpolgármester jegyezte előterjesztést a képviselők 18 igennel, két nem szavazat ellenében, kilenc tartózkodás mellett támogatták.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a szigetet a 2000-es években érte el a legutóbbi árvíz, azóta megépült a jelenlegi árvízvédelmi töltés, és ezért nem indokolt a plusz árvízvédelmi mű létesítése. Továbbá a tervezett beavatkozás több ponton tereprendezéssel megváltoztatná a sziget természetes terepfelületét, és a tervezett árvízvédelmi megoldások sok fa kivágásával számolnak.

Ha a kormány nem vonja vissza határozatát, akkor a közgyűlés szeptemberi ülésén döntenének arról, hogy változtatási tilalmat rendelnek el a Hajógyári-sziget területére.

Az előterjesztésben ugyanakkor emlékeztettek arra is, hogy július 30-án a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely bejelentette: a kormány döntött arról, hogy a Óbudai-szigeten semmilyen beruházást nem támogatnak, és nem kívánnak továbbra sem olyan beruházást megvalósítani, amit az önkormányzat nem támogat.

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) elmondta, a Hajógyári-szigetet a Gyurcsány-kormány idején privatizálták, és azt az Orbán-kormány vásárolta vissza 2014-ben a magyar államnak. A kabinet pedig a közelmúltban megerősítette, nem kíván nagyberuházást végrehajtani a területen - tette hozzá.

A kormánypárti politikus nem értett egyet a városvezetés javaslatával, mivel szerinte annak elfogadása esetén a jövő évi Sziget-fesztivál megtartása is veszélybe kerül.

Kiss László (DK), a III. kerület polgármestere elmondta, az indítvány elfogadása azért szükséges, mert a városrész vezetői és lakosai egyértelműen elutasítják azt az ötletet, hogy mobilgát épüljön a Hajógyári-szigeten.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×