Infostart.hu
eur:
389
usd:
330.1
bux:
0
2025. december 25. csütörtök Eugénia
Nyitókép: Pexels.com

A konyhai lépések fontosságára figyelmeztet a Nébih

A tojás és a baromfitermékek helyes kezelésére és tárolására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a hónap elején tömeges szalmonella megbetegedés volt egy éttermi konyhában készült somlói galuskától.

Július elején egy, a Bicskei járáshoz tartozó étteremben, és az onnan szállított távkonyhákban felszolgált ételektől több mint 70-en szalmonella-fertőzést kaptak – ismertette az InfoRádiónak Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. A előzetes eredmények azt mutatták, hogy a menüben felszolgált somlói galuska volt a vétkes a megbetegedések kirobbanásában, így annak alapanyagait vizsgálta tovább a hivatal – részletezte a szakember –, és ennek folyamán jutottak el az Aranykorona-tojásokig, amelyek a mintavételek szerint salmonella enteritidisszel voltak fertőzöttek.

Az érintett telep négy istállóját felszámolják, a tojóállományt levágják, a tojásokat pedig visszahívták a forgalomból, és a vállalkozás dolgozóit is szűrik – tette hozzá Pleva György, kiemelve, hogy mivel a tojásnak 28 nap a minőségmegőrzési ideje, így

valamennyi tojás, ami a megadott jelzéssel (3HU0607T04/4) forgalomban van, nem fogyasztható a szalmonella veszélye miatt.

A szalmonella baktérium a tojás belsejében is előfordulhat, de inkább a külső felületén a jellemző. Ezért a Nébih véleménye szerint a termék mosása nem indokolt, esetleg egy enyhe hipós mosást alkalmazni, de, mint a szalmonella esetében már számtalanszor jelezték, inkább

a konyhai műveleti lépések a fontosak.

Tehát, hogy se a fehérje, se a sárgája ne kerüljön hőkezelés nélkül fogyasztásra – magyarázta a szakember, azt is hangsúlyozva, hogy emellett a nyers hús, vagy a tojás feldolgozását segítő eszközöket, így a deszkákat, késeket és üvegeket kizárólag elmosogatás után szabad ismételten használni.

De a hivatal javasolja a kézmosást is a nyers és kész ételekkel való foglalkozás között, főként nyáron. Pleva György azt is megjegyezte, amennyiben egy ételt az elkészülte után nem azonnal tálalunk, hanem lehűtésre kerül, főként tojásosak esetében, maximum egy nap múlva el kell fogyasztani.

A fent említett konkrét esettel kapcsolatban azt mondta, valamennyi érintett cég felelősséggel és teljeskörűen együttműködött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szakértő: fegyveres bandák uralják Líbiát és osztozkodnak a mesés energiavagyonon – de mit csináljon Európa?

Moammer el-Kadhafi uralmának 2011-es megdöntése óta polgárháborúról polgárháborúra bukdácsol az észak-afrikai emirátus, a fel-fellángoló konfliktusokba pedig időnként Európa nagyhatalmai is beleállnak, pedig még az Egyesült Államok is tudja: nem jó itt „megégni”. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója beszélt a helyzetről az InfoRádióban, és arról is, mitől is függ, hogy indulnak-e onnan migránsok Európába vagy sem.
VIDEÓ
Előbukkant a legújabb béketerv, Moszkva Európát sem támadhatná – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Előbukkant a legújabb béketerv, Moszkva Európát sem támadhatná – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első alkalommal ismertette azt a húszpontos békekeretet, amelyről Ukrajna és az Egyesült Államok tárgyal, és amely az Oroszországgal kötendő megállapodás alapjául szolgálhat. Az elnök mielőbbi tárgyalásokat sürgetett Donald Trumppal ezeknek az ügyeknek a rendezésére - írja a Reuters hírügynökség. Oroszország és Ukrajna átfogó megnemtámadási megállapodást köt, amelynek betartását űralapú, pilóta nélküli megfigyelőrendszer ellenőrzi. Az Egyesült Államok, a NATO és az európai országok a NATO ötödik cikkelyéhez hasonló, kölcsönös védelmi garanciákat vállalnának Ukrajna felé. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×