eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszél a Liget Budapest Projektben megvalósuló beruházásokról a Városliget Zrt. Dózsa György úti székhelyén 2018. július 4-én. A háttérben a Liget Budapest Projektben megvalósuló új Néprajzi Múzeum építkezése.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Baán László: a főváros ősszel ellehetetlenítheti a Liget Projekt befejezését

Három épület sorsa maradt kérdéses - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

2021 végére jórészt befejeződnek a Liget Projekt jelenleg futó beruházásai - például a Magyar Zene Háza -, de továbbra is kérdéses három épület sorsa, amelyek megépítését ellenzi a főváros - erről Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.

Mint ismert, rövidesen szerkezetkész állapotban lesz a Néprajzi Múzeum, illetve befejezéshez közeli állapotban van az Ötvenhatosok tere alatt húzódó mélygarázs, és a Városliget közeli részeire is ígértek még sportpályákat, futókört, kutyás parkot, de botanikus kertet is. A három megkérdőjeleződött sorsú épület a Magyar Nemzeti Galéria új épülete, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.

Az viszont már biztos, hogy az érintett kerületekkel tárgyalnak a projekt képviselői, és jelentős kedvezményt kapnak a helyiek a parkoló használatakor.

"Fontos volt, hogy

a változtatási tilalmat, amit a főváros létrehozott, törvénnyel írta felül a parlament,

ugyanis amíg a változtatási tilalom élt, nem lehetett még zöldfelületi fejlesztést sem végrehajtani" - fogalmazott Baán László, aki szerint a Liget projekt összcéljainak a bő fele már biztosan megvalósul a jövő év végére.

Ennek ellenére - mint rámutatott - a kormány önkorlátozást gyakorol, és nem építkezik a Városligetben egyelőre, noha törvényileg megtehetné, a főváros nem írhatja ugyanis felül a kiadott építési engedélyt, amelyek egyébként még évekig érvényesek, a három érintett épület esetében különböző ideig, 2022-ig, '23-ig, illetve '24-ig.

Baán László közben viszont úgy tudja, hogy a főváros vezetése módosítaná Városligeti Építési Szabályzatot, amely ősszel a közgyűlés elé is kerülhet. Ebben a három épület építési területeit eltüntetnék a szabályzatból.

"Ezáltal ellehetetlenülne a Liget projekt teljes körű befejezése az építési engedélyek lejártával" - tette hozzá.

A teljes beszélgetést este 6 órakor hallhatja az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×