eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Botár Gergely

Varga Judit: az európai döntéshozókat felkészületlenül érte a járvány

Az igazságügyi miniszter az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a feltételes szabadlábra bocsátás felülvizsgálatáról, a börtönkártérítésről és arról is, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény átalakításáról a kormány egyeztet majd Brüsszellel.

A járványügyi veszélyhelyzetben elengedhetetlen gyors kormányzati döntéshozás indokolta a rendkívüli jogrend bevezetését – jelentette ki az igazságügyi miniszter. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kabinet a csütörtökön véget ért időszakban eltérhetett a törvényi rendelkezésektől, ugyanakkor a parlamentnek bármikor lehetősége volt visszavonni ezt a jogosítványt. Hozzátette: mostantól ismét az országgyűlés változtathat a jogszabályokon.

A nemzetközi bírálatokkal kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte:

miközben Magyarországon csak a feltétlenül szükséges ideig volt érvényben a rendkívüli jogrend, több uniós tagállam még midig fenntartja a különleges intézkedéseket.

Varga Judit szerint az európai döntéshozókat felkészületlenül érte a koronavírus járvány, de az unió végül koordináló szerepet tudott betölteni a védekezést hatékonyan végző tagállamok között.

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bíróság ítélete megerősítette a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény célkitűzését, az átláthatóság biztosítását. Varga Judit elmondta:

az uniós törvényszék a cél elérésének módját kifogásolta, amikor a közösségi jogot sértőnek mondta ki a szabályozást.

Hangsúlyozta: a törvény átalakításáról a kabinet egyeztet majd Brüsszellel.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a feltételes szabadlábra bocsátás szabályozásának felülvizsgálata azt a célt szolgálja, hogy gyilkosság vagy emberölési kísérlet elkövetőjét ne lehessen a büntetése letöltése előtt kiengedni. A börtönkártérítések átalakításával kapcsolatban Varga Judit kiemelte: a jövőben az áldozatoknak, sértetteknek kell a középpontba kerülniük, például őket kártalanítsák az elítéltek kártérítéséből.

Az uniós válságkezelő alappal kapcsolatban az igazságügyi miniszter Magyarország céljának nevezte, hogy a forrásokat méltányosan osszák szét a bajba jutott tagállamok között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

A legújabb, legfejlettebb mesterséges intelligencia-funkciók továbbra is a csúcskategóriás készülékek privilégiumai maradnak – mondta az InfoRádióban a hwsw.hu informatikai szakportál újságírója. Koi Tamás hozzátette: még jó ideig csak azok számára lesznek elérhetők ezek a funkciók, akik a legmodernebb, legdrágább telefonokat vásárolják meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×