eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin: a külön érdekekkel szemben a közöseket kell előnyben részesíteni

A koronavírus az ellenségünk, nem az Európai Unió, nem az Európai Néppárt (EPP) és még csak nem is a magyar ellenzék - hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Valeurs actuelles című francia jobboldali hetilapnak adott interjújában.

A Fidesz alelnöke aláhúzta, hogy a kormány a járvány elleni harcot és az emberek megvédését tartja elsődleges feladatának a jelenlegi helyzetben. Novák Katalin szerint a koronavírus egész Európa számára közös kihívás, ezért az EU-ban a külön érdekekkel szemben a közöseket kell előnyben részesíteni.

Megjegyezte ugyanakkor: az erős nemzetállamok Európa egységének letéteményesei.

"Minden népnek megvannak a maga sajátosságai, különálló törekvései, amelyeket nem lehet egy zavaros masszába olvasztani"

- mutatott rá.

Novák Katalin úgy véli, több Európa helyett jobb Európára van szükségünk, amely tiszteletben tartja a szuverenitás és a - döntések szükséges szintű meghozását magában foglaló - szubszidiaritás elvét.

Egyúttal nyomatékosította: Magyarország és az Európai Unió elképzelései nem összeegyeztethetetlenek, csak sok tekintetben eltérőek. Hasonló a helyzet az Európai Néppárt esetében is, ahol több tagpárt van, amelyek nézeteivel a Fidesz nem tud azonosulni, de ez nem jelent áthidalhatatlan akadályt. A lényeg az, hogy közös értékeken osztozunk - tette hozzá Novák Katalin.

"Amíg az EPP tartja magát alapértékeihez, mi is ott leszünk. Ha ez megszűnik, akkor kilépünk"

- mondta.

Az államtitkár a rendeleti kormányzást lehetővé tévő jogszabállyal kapcsolatos vádakra azt válaszolta, hogy az új törvény összhangban áll a magyar alkotmánnyal, és hagyományos parlamenti úton, kétharmados többséggel szavazták meg, a törvényhozás pedig bármikor visszavonhatja.

Az interjúban Novák Katalin úgy vélte, nagyrészt inkább a médiának szólt az Európai Bizottságot elnöklő Ursula von der Leyen azon kijelentése, hogy szükség esetén kész cselekedni az ügyben. Az államtitkár rámutatott: a bizottságnak inkább a koronavírussal kellene foglalkoznia, nem Magyarországgal.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×