eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú buszai a járművek forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Korrigál a BKK, sűrűbb menetrend lép életbe csütörtöktől, mutatjuk

A BKK a fővárosi közösségi közlekedésben szerda reggel tapasztaltak alapján április 2-től gyakoribb járatindulást biztosít számos vonalon. Mint arról az Inforstart is beszámolt, „az utasokat kiakasztó” szombati menetrend ellen Fürjes Balázs és Vitézy Dávid is szót emelt, kérve a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK-t a változtatásra.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól.

Április 1-jén reggeltől egy szombati menetrenden alapuló, de frekventált vonalakon annál sűrűbb járatindulást biztosító közösségi közlekedési rend lépett életbe a fővárosban – írták. A BKK számos dolgozója figyelte a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát a szerda hajnali, reggeli órákban és a közösségi médiában is sok visszajelzést kaptak a járatok utasszámát illetően. A tapasztalatok alapján már április 2-án, csütörtökön reggeltől sűrítik a járatindulást számos vonalon, kiemelten a hajnali, reggeli órákban a dél-pesti térségben – áll a közleményben.

Hiba, de érthető

A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hibás döntésnek bizonyult, hogy a szerda reggeltől szombati menetrend szerint közlekedjenek a BKK járatai. A hiba érthető, legalábbis annyiban, hogy egy mindenki számára új és ismeretlen helyzettel szembesül ország világ, és így Budapest is, ugyanakkor súlyos, mert

járványügyileg veszélyes, ami történt

– tette hozzá Fürjes Balázs. Olyan ritkán járnak ugyanis a járatok, különösen reggel 5 és 7 óra között, hogy a kötött munkaidővel bírók csak nagyon bezsúfolódva tudtak utazni, és képtelenségnek bizonyult megtartani a másfél-két méteres távolságot, ami növeli a fertőzésveszélyt.

Ezért azt kérték Karácsony Gergely főpolgármestertől levélben szerda reggel, hogy azonnal intézkedjen annak érdekében, hogy a munkanapokon, különösen a kora reggeli és a munkaidő végeztének idején ne szombati menetrend szerint közlekedjenek a BKK járatai. Fürjes Balázs hangsúlyozta,

ez egy speciális helyzet, ezért az adottságokhoz szabott járványügyi menetrend bevezetésére van szükség a tömegközlekedésben,

nem lehet alapul venni a rendes hétköznapokban szokásos utasszámot, hiszen ma nagyobb helyet kell biztosítani minden utasnak, és meg kell tudni oldani, hogy a tömegközlekedés járművein másfél-két méteres távolságban tudjanak utazni az emberek.

Az államtitkára azt is közölte: levelükkel nyitott kapukat döngettek a főpolgármesternél, aki gyorsan válaszolt és elfogadta a Vitézy Dáviddal tett közös javaslatot, és ígéretet tett arra, hogy sűríteni fogják a járatokat.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint sok tízezer ember háborodott fel szerda reggel, amikor azzal szembesült, hogy a BKK a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait. Vitézy Dávid ugyancsak elhibázottnak nevezete az InfoRádiónak a lépést, arra is felhívva a figyelmet, hogy az elővárosi közlekedésben a MÁV-Start és a Volánbusz nem hozott ilyen döntést. Éppen azért, tette hozzá, mert látszott az, hogy ugyan rengetegen otthon maradnak, megfogadva a járványügyi szakemberek tanácsait, ahogyan az iskolások is otthonról tanulnak, de mégis sokan vannak azok, akik működtetik az országot most: kórházakban dolgoznak, a közszolgáltatásokat tartják fönn, üzemekben, a kiskereskedelemben és az áruházakban dolgoznak, akik jellemzően olyan időpontban járnak dolgozni, több műszakos munkarendben akár, amikor a szombati menetrendek egy ekkora tömeg elszállítására nem alkalmasak. Ráadásul az emberek szeretnék, betartva az előírásokat, a másfél-két méteres távolságot is megtartani. A szerda reggel kialakult zsúfoltságoknál pedig rosszabbat, egy ilyen járványügyi helyzetben el sem lehet képzelni, ami hozzájárulhat a megbetegedések terejedéséhez – fogalmazott.

Ennek megfelelően a BKK közleményt adott ki, amely szerint csütörtöktől: 16 fővárosi vonalon biztosítják további járatsűrítést. A jelenleg érvényes, szombati menetrenden alapuló, ám frekventált vonalakon annál gyakoribb járatindulást biztosító, korábban bemutatott menetrendet az alábbiak szerint sűrítik:

- Az M3-as metrópótló buszon hajnali 5 óra után gyakrabban indulnak a buszok.

- A 2-es villamos vonalán a H6-os HÉV minden beérkező szerelvényéhez egy többlet villamosindulást biztosítunk.

- A 74-es trolibusz vonalán hajnali 5 óra után 10 percenként indulnak a járművek.

- A 8E járat vonalán reggel 6 órától 10 percenként indulnak a buszok.

- A 20E és a 30-as járat vonalán hajnali 5 órától már sűrűbben, 10 percenként indulnak a buszok.

- A 32-es busz már hajnali 5 órától 10 percenként indul.

- A 44-es buszjárat reggel 6 órától 15 percenként közlekedik.

- Az 54-es és a 68-as vonalon a rövidebb járművek helyett csuklós buszok közlekednek.

- A 97E vonalon már hajnali 5 órától 10 percenként indulnak a járatok.

- A 99-es busz már hajnali 5 órától 10 percenként jár.

- A 151-es busz az iskolaszüneti menetrend szerint jár.

- A metrópótlást segítő 194M vonalon iskolaszüneti menetrend szerint indulnak a buszok.

- A 220-as busz reggel 6 órától 10 percenként közlekedik.

- A 276E vonalán már hajnali 5 órától 10 percenként indulnak a buszok.

A közleményben a BKK azt ígéri, hogy április 2-án, csütörtökön reggel – és az azt követő napokon – továbbra is kiemelt figyelemmel követik a járatok kihasználtságát, és amelyik vonalon szükséges, további sűrítéseket vezethetnek be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×