eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A budapesti Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkatársa mintákat vizsgál egy mikroszkóppal 2017. május 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A koronavírust semlegesítő gyógyszerkutatást támogat az állam

Amíg a világ számos kutatócége versenyt fut a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztéséért, az egyik államilag támogatott magyar kutatócsoport olyan készítmény fejlesztésébe kezdett, amely a már megfertőződött betegekben semlegesíti a vírust.

Magyarországon két, államilag támogatott kutatócsoport is foglalkozik a koronavírus-kutatással: az egyik a hazánkban vett minták genetikai elemzését végzi, a miénk pedig egy, a fertőzöttek szervezetében a vírust semlegesítő terápiás gyógyszer kutatásába fogott - mondta a Portfolio kérdésére Kacskovics Imre, az érintett konzorciumot vezető Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Immunológiai Tanszékének vezetője. A kutatás előrehaladtával együttműködik majd a két csoport, és a Jakab Ferenc professzor vezette kutatócsoport a fejlesztendő gyógyszer hatékonyságát vizsgálja sejtekben és állatmodellekben.

Az immunológus szakember szerint egyelőre ott tartanak, hogy az elmúlt két hétben összeszervezték a tagokat, és kidolgozták azt a kutatási tervet, ami alapján az állam a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalon keresztül pályázati formában támogatni tudja majd az ACE2-Fc fúziós fehérjére koncentráló munkát. Első körben pár havi működési költséget nyertek el, de az állam kész a továbbiakban is finanszírozni a munkát.

A támogatásnak köszönhetően

már megrendelték a kutatáshoz alapvető fontosságú alapanyagokat, reagenseket,

a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában lévő 3-as illetve 4-es biológiai biztonsági szintű virológiai kutatólaboratóriuma pedig a kutatáshoz szükséges vírustörzset, amivel dolgoznak majd. A későbbiekben pedig a PTE laboratóriuma teszteli az elkészült biologikum hatékonyságát mind in vitro szövettenyészetekben, mind pedig in vivo állatkísérletekben.

A PTE kutatói a vírustörzset már megrendelték egy európai hálózaton keresztül. Ehhez egy komoly kutatási tervet kellett leadniuk, illetve igazolniuk kellett, hogy a laboratóriumuk maximálisan megfelel az előírt biztonsági szintnek.

A kutatócsoport hamarosan izolálni fogja a hazai betegekben megjelent vírust is.

A kutatás fő célja egy olyan gyógyszer kifejlesztése, amely a vírusfertőzött betegek szervezetében semlegesíti a vírust, illetve elpusztítja a vírusfertőzött sejteket.

A védőoltás kifejlesztéséig, de a későbbiekben is hasznos egy ilyen terápiás készítmény, mivel a védőoltások sem tudnak mindenkit megvédeni, ráadásul mindig lesznek olyan emberek, akik különféle kezelések - tumorterápia vagy szervátültetés -, vagy egyéb betegségek miatt részleges vagy teljes immunhiányos állapotba kerülnek.

A konzorcium által fejlesztendő gyógyszer tehát akkor is hasznos lesz, ha már van védőoltás - hangsúlyozta a szakember.

Kettős hatás, két komponens

A szakember a Magyar Nemzetnek elmondta: a fejlesztendő molekula nemcsak kettős hatású, hanem két komponensből is áll, tehát egy fúziós fehérje – magyarázta a tanszékvezető. Az egyik elem az a fehérje (ACE2), amelyen keresztül a vírus a szervezetünkhöz kapcsolódni tud, a másik pedig egy immunglobulin, az antitest egyik alkotóeleme. Mindkettő ismert és biztonságosan használható gyógyszeralapanyag.

„Bár tudjuk, hogy mit kell előállítani, ez egy nagyon súlyos járvány, és ilyen szert még sosem gyártott senki. Így egészen addig csak hipotézisről beszélhetünk, amíg a molekulát biztonságosan el nem kezdik gyártani és tesztelni sejteken, később állatokon és végül klinikai vizsgálatokban” – mondta Kacskovics Imre.

A leendő fehérjét először a PTE biztonsági laboratóriumaiban tesztelik majd. Ha ezen a lépésen túljutnak, akkor jönnek az állatkísérletek, hogy egyáltalán engedélyt kérjenek az Európai Gyógyszerhatóságtól a klinikai vizsgálatokra, vagyis a humán kipróbálásra. Jelenleg nem áll megfelelő számban rendelkezésre ilyen kísérleti állat, ezek létrehozása fél évet vesz igénybe.

Ha minden zökkenőmentesen, a tervek szerint halad, nagyjából másfél év múlva indulhatnak a klinikai vizsgálatok. Az pedig, hogy milyen gyorsan adja meg a hatósági az engedélyt a szer humán kipróbálására, nagyban függ majd attól, milyen lesz az akkori járványügyi helyzet. A kormány minden támogatást és forrást rendelkezésre bocsát a sikeres gyógyszerfejlesztéshez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×