eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Nem ugyanaz a legveszélyesebb Magyarországra az emberek és a szakértők szerint

Eltérően látják a szakértők és a társadalom a Magyarországot fenyegető biztonsági kockázatokat – derül ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatásából – mondta Etl Alex, az intézet tudományos munkatársa.

2019 decemberében az Ipsosszal reprezentatív kutatást végeztetett az NKE, valamint honvédelmi szakértőket is bevont vizsgálatába a honvédelmi tárcától, hogy miként látja a társadalom, illetve a szakértők a Magyarországot fenyegető kockázatokat.

Több eltérés is volt.

"A társadalom szerint a legnagyobb veszély az éghajlatváltozás. Ezt nagyon kis különbséggel követi az irreguláris migráció"

- árulta el az InfoRádióban az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Etl Alex. Ezt követi a földgázfüggőség és a nemzetközi terrorizmus. Szakértői szinten első helyen ugyanakkor az irreguláris migráció kérdése van, és bejönnek más fenyegetéstípusok, így a hibrid fenyegetések, a kibertámadások, de kevésbé markánsan jelenik meg az éghajlatváltozás témája.

A szövetségi rendszereket tekintve (NATO, EU) meglehetősen egyöntetű a vélemény.

"Rákérdeztünk arra is, hogy kik Magyarország legfontosabb jövőbeni partnerei a katonai együttműködés szempontjából. Mind a társadalmi, mind a szakértői szinte

a visegrádi országok, az Egyesült Államok és Németország

végzett az élen" - mondta Etl Alex.

Elmondta még, hogy Magyarország nem ellenzi a védelmiköltségvetés-növelést, emellett szakértői szinten kifejezetten magas támogatás látszik a védelmi kiadások növelése mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×