eur:
394.87
usd:
367.67
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A nagy kapacitású, emeletes motorvonat készülő kocsiszekrénye a Dunakeszi Járműjavító Kft. szerelőcsarnokában 2018. december 17-én. Újabb 8 darab, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) motorvonat szállításáról írt alá szerződést ezen a napon a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az első ütemben rendelt 11 motorvonat várhatóan 2019 végétől szállítja az utasokat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalakon, a második ütemben gyártott 8 jármű pedig 2021 elejéig állhat forgalomba.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megveszi a kormány a 40 darab emeletes vonatot, és várja az uniós pénzt

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján a VEKE azt írja, más járművet uniós pénzből ezek után aligha vehet majd a magyar állam 2027-ig.

A VEKE tömegközlekedési egyesület Facebook-oldalán szerda délelőtt jelent meg a hír a Magyar Közlönyre hivatkozva, hogy a kormány 106 milliárd forintos ráfordítással mind a 40 darab emeletes motorvonat beszerzéséről döntött, tehát az opcióként még rendelhető 21 darab hat részes motorvonat is érkezik.

A pénzügyi forrás biztosítása átmeneti, ugyanis szakaszolt projekt keretében a következő, 2021 és 2027 közötti EU-s pénzügyi ciklus kohéziós alapjának terhére szeretnék a vonatokat megvásárolni; az eddig lehívott 11+8 darabot döntően a mostani ciklus kohéziós alapja finanszírozta.

Ez egyben azt is jelenti, hogy 2027-ig biztosan nem lehet más járművet kohéziós alapból vásárolni, tekintettel arra, hogy a keretet 93 milliárd forintban limitálja az EU. Azaz bár elvileg vásárolhatóak lennének HÉV-kocsik, villamosok, trolik, kohéziós forrás már nem lesz rá, a finanszírozást biztosan máshogyan kell majd megoldani.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×