eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Így készítsük fel a lakást és a kertet az őszi/téli hónapokra

Az ősz és a hűvösebb napok beköszöntével megszaporodnak a teendők a házban és a ház körül is, a takarítástól a ruhák elpakolásán át a kert téli felkészítéséig. Ezekhez adunk most tippeket.

Beköszöntött a szeptember, egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, a héten pedig megérkezett a lehűlés is.

Vannak teendők, amiket nem árt ilyenkor elintézni, csak néhány példa:

  • függönyök takarítása, újak beszerzése - ez a fűtési szezonban is fontos, mert a függöny is jól szigetel;
  • nyári ruhák, nyári ágynemű bedobozolása, téli holmik elővétele - ehhez nem árt beszerezni új tárolódobozokat, akár új ágyneműt, pokrócokat;
  • a kerti szerszámok rendbe tétele, elpakolása.

Az őszi időszakban megváltoznak a vásárlói igények, a vevők jobban keresik a különféle tárolóeszközöket, dobozokat, speciális tárolózsákokat. Ez nem véletlen: ilyenkor mindenki elpakolja a nyári ruhákat, strandfelszereléseket, sőt, a kerti bútorokat is. Sok ingatlanban ehhez kevés a hely, ezért a vevők a helyspórolós megoldásokat keresik – tudtuk meg a KIKA-tól.

A lakberendezési láncnál elmondták, sokan ilyenkor veszik észre azt is, hogy nincs elég hely a gardróbjukban, ezért új szekrényt vásárolnak. Nem véletlen, hogy az őszi szezon kiemelt termékei a lakástextíliák, különösen a függönyök.

Tippek az okos tároláshoz

  • Érdemes gyakran átnézni a (ruhás)szekrényeket, újrarendszerezni a dolgokat;
  • Amit huzamosabb ideje nem használunk, attól érdemes megválni, például jótékony célra felajánlani;
  • Vásároljunk olyan tárolódobozokat, amiket egymásba lehet pakolni;
  • Nézzünk szét az eldugott helyeken: az ágy alatt például rengeteg, tárolásra alkalmas hely is lehet;
  • Vásároljunk olyan tasakokat, amikből porszív segítségével ki tudjuk szívni a levegőt, így akár harmadával kevesebb helyre van szükségünk.

A függöny nem csak a napsugarak ellen véd

A különböző függönyök és rolók, amellett, hogy dekorálják a lakást, fontosak a napfény és ezzel együtt a hő bent (és kint) tartásában is. Noha mutatós, a csipkefüggöny, sajnos nem segít. Érdemes sűrű szövésű, természetes anyagú, világos függönyt választani - válaszolta megkeresésünkre a KIKA.

Jó választás lehet a hőszigetelő roló is, mely a hűvösebb hónapokban sokat segít abban, hogy nem engedi ki a benti meleget. Praktikus lehet a doppel roló is, amely könnyen, akár fúrás-faragás nélkül, bárki által felszerelhető és könnyen kezelhető.

Ha pedig lakástextíliában gondolkozunk, érdemes lehet megnézni azt is, hogy állunk a vastagabb paplanokkal, vagy hogy nem érdemes-e venni új ágyneműhuzatot, lepedőt. És persze egy vastag pléd is jól jöhet a hűvös estékre. A most következő hétvége egyébként jó alkalom lehet beszerezni pár kiegészítőt, mert szeptember 20-tól 22-ig minden termék kedvezőbb áron vásárolható meg a KIKA áruházakban.

A kerti szerszámokat is nézzük át

Ősszel bőven van munka a ház körül, a kertben. Az ősz jó időszak az átültetésre, mivel a rendszeres esőknek köszönhetően a talajnak ilyenkor elégséges a nedvességtartalma. A talaj viszont még meleg a nyári és őszi naptól, így a növényeknek elegendő idejük van arra, hogy új gyökereket fejlesszenek - mondták el az agrárszektor.hu szakértői.

Ősszel nyugodtan ültethetünk új növényeket is: a szeptemberi hetek jelentik az utolsó lehetőséget erre. A rózsák számára például az ősz az ideális ültetési idő, még az első talaj menti fagyok előtt.

Arra is figyeljünk, hogy tároljuk az udvar vagy a kert rendezéséhez szükséges szerszámokat. Érdemes utánaolvasni annak, hogyan tegyük el a metszőollót vagy a gereblyét. Az ollókat, késeket érdemes ilyenkor megfenni, beolajozni, a fűnyírót is tisztítsuk ki alaposan. A tárolásnál ügyeljünk arra, hogy az egyes szerszámok ne deformálódjanak el.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a KIKA támogatta.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×