eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels.com

Tévhit, hogy a serdülőkor konfliktusokkal teli időszak a családban

Száz évvel ezelőtt egyáltalán nem létezett olyan fogalom, hogy kamaszkor. Harminc évvel ezelőtt mindössze négy-öt évig tartott a serdülés, míg napjainkban tíz évnél tovább is tarthat ez a folyamat. Az InfoRádió Családi hét című műsorában Dimén-Varga Tünde integratív gyermek-pszichoterapeuta elmondta, hogy miközben a szülők általában alaposan felkészülnek a kisgyermekkorra, a kamaszkori nehézségekre korántsem szánnak annyi figyelmet.

Nem pusztán a hormonális folyamatok határozzák meg az egyes életszakaszokat, hanem nagyban folyik az agy átalakulása is – mutatott rá Dimén-Varga Tünde. Kamaszkorban elkezdődnek a fizikai, alkati változások, elindul a nemi jelleg kialakulása, ahogyan rögtön megjelennek az érzelmi változások, az érzelmi labilitás is. Megszületik az "én", a kritikai gondolkodás pedig felerősödik.

18 évesen egy fiatal jogilag már felnőttnek számít, de a neurológiai kutatásokból kiderül, hogy az agy "érése" eltart egészen a húszas évek elejéig, a fiúk esetében akár tovább is, ami megfontolttá kell, hogy tegye a felnőtteket, hogyan kezeljék a serdülőket - jegyezte meg a gyermek-pszichoterapeuta.

Száz évvel ezelőtt még nem létezett kamaszkor,

legalábbis nem ilyen elhúzódó időszak volt, vagyis szinte a gyerekkorból léptek át a felnőttkorba a fiatalok. Nagyon fiatalon elköteleződtek, munkába álltak, ez volt az általános.

Természetes folyamat az is, hogy kamaszkorban elkezdődik a szülőktől való eltávolodás, melynek több szintje van. "Hogy elengedi a szülő kezét a serdülő a társai előtt, az természetes. Még csak nem is biztos, hogy ez a serdülőkort jelzi, egyszerűen észreveszi azokat a jelzéseket, hogy ez már ciki az ő közösségében, nem akar kisgyerekesnek tűnni" – fogalmazott a szakember. Ahhoz, hogy valaki önálló személyiséggé váljon, szükség is van erre, amit a szülőknek el kell fogadniuk. Egy más szakaszba lép a kapcsolat, a gyerek már nem feltétlenül akar sülve-főve együtt lenni a szülővel.

Létezik azonban egy tévhit – emelte ki Dimén-Varga Tünde –, hogy a serdülőkor mindenképp egy konfliktusokkal teli időszak a család számára, és biztosan megromlik a szülő és a gyerek kapcsolata, de ez nincs így. Pusztán arról van szó, hogy a kapcsolat felnőttesebbé válik, és míg

a serdülő részéről az érzelmek intenzitása érthető, a szülő részéről nem feltétlenül,

mert a higgadtabb magatartást lenne elvárható. Például abban, hogy miben érdemes harcolni a gyermekével, és mi az, amiben nem. Az, hogy hogyan néz ki, hogy öltözik, rendet tart-e a szobájában, az pszichológiailag olyan téma, amin fölösleges vitatkozni – szögezte le Dimén-Varga Tünde.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Kritikus nap a mai az orosz-ukrán háborúban, Zelenszkij komoly kérést küldött a nagyhatalmaknak

Kritikus nap a mai az orosz-ukrán háborúban, Zelenszkij komoly kérést küldött a nagyhatalmaknak

Megkezdődött az előrehozott francia nemzetgyűlési választás első fordulója vasárnap, amely az orosz-ukrán háború nyugati támogatása szempontjából is kritikus fontosságú a francia szélsőjobb várható győzelme tükrében. Közben szombaton napközben hét halálos áldozattal járó orosz rakétatámadások érték az ukrajnai zaporizzsjai térségben Vilnianszk városát, többek között a főteret is, amely láttán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét azt szorgalmazta, hogy a nagyhatalmak küldjenek hatékony légvédelmi rendszereket és hosszú hatótávolságú rakétákat. Vasárnap reggel az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy 36 ukrán drónt fogott el az éjjel. Vasárnapi hírfolyamunk a konfliktusról alább olvasható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×